2024. május 18., szombat, Alexandra, Erik, Alexa
2024. május 18., szombat, Alexandra, Erik, Alexa

11 káprázatos ötlet hajgumi tartó készítéséhez

Szeretnék bemutatni néhány ötletet a hajjal kapcsolatos kisebb eszközök tárolására. Ezek szép látványt nyújtanak és még praktikusak is. Most akkor nézzük meg milyen hasznos hajgumi tartó készíthető!

1. Henger alakú tartó

Ezen a tartón elsősorban hajpántokat fogsz tudni tárolni. De egy nagyon jó kiindulási alap lehet egy univerzális tartó felé is.

Némi átalakítással alkalmas lehet ez a fajta tároló hajgumi és hajcsat tárolására is. A felső henger és az akasztós része maradhat, az alsó hengert viszont, ha középen tudod rögzíteni, a zsinór hozzá varrásával, és egy vékonyabb hengerrel lecserélve már alkalmas hajgumi tárolására is. Ha plusz csatokat is szeretnél még ráhelyezni, akkor 3-4 hosszabb szalag felvarrásával ezt meg is tudod tenni.

2. Hajcsatok vállfán

Elkészítéséhez csak egy vállfára és néhány dísz szalagra lesz szükséged. Ha szeretnél hajpánt tárolására alkalmas részt is kialakítani, akkor érdemes valamilyen módon kis akasztókat is készítened rá, mint a középső csíkon is láthatod.

Ez a típus elsősorban csatok és hajpántok tárolására alkalmas, és felakasztva nem foglal el olyan nagy helyet. Nem muszáj masnis díszítést készítened hozzá, itt bármi más egyebet is választhatsz.

3. Hordozható hajgumi tartó

Ezt a tartót anyagból egy kis varrótudással könnyen elkészítheted. Ennek a fajtának a rendkívül nagy előnye, hogy ha ügyesen csinálod meg, akkor nem csak felakasztható, hanem össze is hajtható, amit egy patent segítségével könnyen be is tudsz „zárni”. Így nem csak otthoni használatra lehet kiváló választás, hanem akár egy nyaralás vagy kirándulás alkalmával is könnyedén magaddal tudod vinni.

Nem beszélve arról, hogy ha nem használod, akkor csukott állapotban akár egy fiókban is könnyen tárolható, így nem porosodnak a rajta elhelyezett hajgumik.

További jelentős előnye ennek a megoldásnak az is, hogy bármilyent típusú hajgumit vagy hajcsatot tudsz tárolni segítségével. Ha hajpánt tárolását is ezen a tartón tervezed megoldani, akkor célszerű lesz az alsó részbe nagyobb zsebeket is varrnod, hogy megfelelően beleférjen az is, de akár a fésű vagy hajkefe is.

4. Rúd hajgumi tartó

Ez a fajta tartó kifejezetten hajgumi tárolására alkalmas. A képen egy fából készült eszközt láthatsz. Ez lefestve kifejezetten impozáns látványt nyújt.

De ugyanúgy elkészítheted fémből, esetleg papír kéztörlő gurigából is. A nehézsége ennek a tartónak, hogy az alul levő hajgumi használatához kicsit nagyobb erőfeszítésre van szükség.

Több helyen láttam már festett, egyszerű sörös- vagy borosüvegből elkészített, ilyen jellegű tartót is. Ezek alapján bármi másból is elkészíthető, ami megfelelő átmérővel rendelkezik és megáll a saját lábán.

5. Vízszintes tartó

Elsősorban karkötő tárolására alkalmas ez a fajta tartó, de akár hajgumi tárolására is könnyen felhasználhatod. Az előbbi függőleges változat, vízszintes párja.

Hátránya, hogy csak hajgumi tárolásához megfelelő, ha hajpánt vagy csat elhelyezésére is szükséged van, akkor nem ez a leghelytakarékosabb megoldás.

6. Karikára fűzhető

Sok hajgumi esetén lehet ez a fajta megoldás jó választás. Ez esetben egy fiók mélyén is tárolhatsz, szín szerint külön válogatva a hajgumikat.

Ehhez a módszerhez elég csak zuhanyfüggöny karikákat beszerezned, és azokra ráfűznöd. Viszont a hajcsatok és a hajpántok tárolására továbbra sem nyújt megoldást.

7. Tarthatod dobozban

A dobozos megoldásban fontos az elválasztó rekeszek része. Így könnyen rendszerezheted a hajgumikat és a hajcsatokat is, szinte bármilyen rendező elvet követve. Lehet ez szín vagy forma szerint is.

Ha van egy kicsi kézügyességed könnyen el tudom képzelni ezt a megoldást papír dobozos formában is, a műanyag helyett. Azon belül is kétféle megoldás jutott az eszembe.

Az egyik az, ami a könnyebb megoldás, hogy valamilyen díszdobozba készítesz papírból elválasztó rekeszeket. Ezeket tetszés szerint szabhatod méretre a tárolni kívánt tárgynak megfelelően.

A másik megoldás már kicsit bonyolultabb. Ebben az esetben a doboz is külön elkészítést igényel. Ennek az előnye, hogy szinte bárhova beszabhatod, és a belsején az elválasztókat is a hajgumiknak és a csatoknak (esetleg hajpántoknak) megfelelően alakíthatod ki.

8. Csirkeháló keretben

A létező leguniverzálisabb megoldás. Szinte bármilyen apró dolgot lehet tárolni a csirkehálóra megfelelően rögzítve. Ilyen lehet fülbevaló tartó is. Ehhez már csak egy jó keretre van szükség, amit a falra tudsz akasztani.

Elsősorban csatok tárolására alkalmas, hajgumit, hajpántot leginkább a lent levő akasztókon tudok elképzelni, de inkább más megoldást keresnék rá.

Kevés barkács tudással is könnyen meg lehet csinálni ezt a fajta tartót. A kialakítás itt is szabadon választható, akár a szín és a méret is.

9. Emeletes tartó

Kifejezetten szép és esztétikus látványt nyújt ez az emeletes tartó is. Hátránya, hogy több helyet foglal, mint a falra, vagy ajtóra akasztható társai.

Roppant nagy előnye, hogy megfelelő kialakítással szinte bármilyen fodrász eszköz tartható rajta. Az összes hajgumi, hajcsat, hajpánt, hajkefe, fésű, de ha nagyobb méretben gondolkozol, akkor még akár a hajszárító, vagy a többi hajformázó eszköz is elférhet rajta.

10. Figurás hajcsat tartó

Gyerekszobába ez a fajta megoldás kifejezetten pazar. Ha ügyes vagy és van egy minimális varró tudásod, akkor könnyedén kialakítható ez a fajta tartó.

Nem csak kislányos formában tudod megcsinálni, hanem lehet felhő, hosszú sörényű unikornis, korona, vagy bármilyen más aranyos figura is. Ha nemcsak kis varró tudással rendelkezel, hanem annál sokkal többel, akkor megpróbálkozhatsz a kedvenc mesefigura megvarrásával is. Nem szükséges, hogy hosszú hajrészt alakíts ki, lehet csupán 2-3 lelógó szalag is, amire a csatokat lehet akasztani.

Nagy hátránya, hogy csak csatok tárolására alkalmas. Bár, ha ügyes vagy, akkor nem kizárt, hogy kis kreativitással meg tudod oldani azt is, hogy hajpánt és hajgumi elhelyezésére is legyen lehetőség. Például ezt úgy értem, hogy a képen látható kislány figura fejére lehet akár 2-3 hajpántot is elhelyezni, de akár a fonott hajának a végére is lehet 2-3 hajgumit feltenni.

11. Antik lámpás hajcsat tartó

Az egyik legextrémebb hajcsat tartó, amivel találkoztam. Egy sima asztali lámpát alakított át úgy a tulajdonosa, hogy a lámpaernyő helyett csirkehálót (milyen sokoldalú) szerelt fel, amire a hajcsatok is könnyen feltehetők.

Ez egy kettő az egyben funkciójú tárgy. Bár nem tudom mennyire célszerű egy árammal működő tárgyon levő fémvázon tartani bármit is. Nem biztos, hogy jó szívvel tudnám bárkinek is javasolni ezt a megoldást. Csak azért került e felsorolásba, mert kellően meghökkentő és több más jó ötlet alapja is lehet.

Összegezve

Az interneten nagyon sok jó ötlettel találkozhatsz. Most csak néhányat szedtem össze, ezek az alapok. A többi fajta tároló esetében is hasonló megoldást láthatsz, csak a kivitelezése, formája, dizájnja, színe más.

Forrás:

További bejegyzések

Szólj hozzá!

tizennyolc − 6 =