2024. április 16., kedd, Csongor
2024. április 16., kedd, Csongor

13 eszméletlen napszemüveg tartó ötlet otthonra

Sok a napszemüveg otthon és nem tudod őket tárolni? Kell egy ötlet, ami nem csak hatékony, hanem jól is néz ki? Most leírok 13 módszert napszemüveg tartó készítéséhez. Mik ezek?

1. Napszemüveg polc

Ez egy polcos napszemüveg tartó. Ha jól értesz a fa munkákhoz, akkor egy nagyon könnyen elkészíthető tároló ötlet. Előnye, hogy kevés helyet foglal, mivel a falra felszerelhető. Hátránya viszont az, hogy kevés szemüveget tudsz tárolni.

Jól átlátható, ha valamilyen fedést is ki tudsz találni, akkor a portalanítással sem lesz nagy problémád.

2. Napszemüveg képkeretben

Talán az egyik legkönnyebben elkészíthető tartó. Ehhez nincs másra szükséged, csak egy olyan képkeretre, ami már nincs használatban. Valamint 3 darab zsinórra és egy viszonylag merev hátlapra, amit egy egyszerű fa lap is szolgáltathat. Már csak a zsinórok vagy a szalagok rögzítése van hátra és készen is vagy egy nagyszerű ötlettel.

Előnye ennek a megoldásnak, hogy szinte alig foglal helyet, mivel a falra tehető. További jó pont lehet még, hogy rengeteg szemüveget tudsz rajta tárolni, nem csak napszemüvegnek adhat helyet.

Hátránya viszont, hogy ha nem kerül rá valamilyen előlap, akkor könnyen és gyorsan porosodhat.

3. Vállfa tartó

Egy másik nagyon egyszerűen elkészíthető tartó. Ehhez csupán 1 vagy 2 darab vállfa szükséges, amiket csak a falra kell akasztanod. Már kész is van egy nagyszerű tároló.

Ugyanúgy nagy előnye, hogy a falra akasztva könnyen és egyszerűen tárolható rajta bármilyen szemüveg. Továbbá az is kiváló, hogy dolog, hogy a rendszer bővíthető.

Hátránya az, hogy ezt semmivel nem lehet elfedni, így gyakran szükséges portalanítanod.

4. Kulcstárolóval egyben

Ugyancsak kiváló ötlet egy szemüvegtartóval egybeépített kulcstartó. Otthon is elkészíthető, bár már egy kicsit bonyolultabb, mint az előzőek.

Előnye, hogy kevés helyet foglal, és egyszerre többféle dolgot is tárolhatsz rajta. Kiváló kombináció abban az esetben, ha nincs olyan sok szemüveged, mert azoknak a férőhelye viszont korlátozott.

5. Tartó szekrényben

Akkor lehet jó megoldás, ha van egy nagyobb gardróbszekrényed, esetleg vagy olyan szerencsés és gardróbszobával rendelkezel. Otthon is elkészíthető, bár igényel egy kis gyakorlatot a kialakítása miatt.

Előnye, hogy sok szemüvegnek ad helyet, amik így nem is porosodnak. Viszont a hátránya az, hogy további napszemüveg érkezése esetén nem tudod bővíteni a tárolóhelyek számát. Vagy úgy csinálod, hogy több tárgyra tervezed és akkor mindig marad valamennyi üres helyed, vagy pedig a napszemüvegek száma állandó marad.

6. Keretben másképp

Szintén egy jó kis keretes megoldással találkozhatsz. Szerintem egy kicsit esztétikusabb megoldás, ezzel együtt viszont bonyolultabb is a kialakítása. A kis rudak (amik lehetnek hurkapálcikák is) elhelyezése bonyolíthatja ezt a tartót.

7. Szemüveg állvány

Bonyolult, de nagyon látványos tartó, amelyre könnyen felhelyezhető bármilyen szemüveg. Ha értesz a fával történő munkához, akkor könnyebb dolgod van, de akkor is pontos méretezést igényel. Egy kisebb fa rúd tartja az orr részt, egy nagyobb, hosszabb rúdon pedig a szemüveg fülre akasztható része van.

Korlátozott darabszámú szemüveg tárolására alkalmas, amit bármilyen felületre tehetsz. Kicsit több helyet foglal, mint a falra akasztható társai.

8. Dobozban

A dobozos megoldás kiváló védelmet jelent a por és kosz ellen. Otthon is meg tudod csinálni, de ha jó anyagból szeretnéd kivitelezni, akkor az elkészítése már bonyolultabb lehet.

Korlátozott a helykínálata, a tárolásra meg talán a legtöbb helyet elfoglaló tartó. Sajnos arra meg esélyed sincsen, hogy ha sietsz és gyorsan szeretnél indulni, akkor csak fel tudj egyet kapni.

9. Tartó rácson

Ez esetben annyi a lényeg, hogy egy rácsszerkezetet felcsavarozol a falra és ezekbe fűzöd bele a napszemüvegeknek a szárát. Ha megfelelő a rács mérete, akkor már csak a falra szereléssel kell foglalkozni és tulajdonképpen készen is van a tartó.

Előnye, hogy kevés helyet foglal, és nagyon jól áttekinthető rendszert ad, a hátránya viszont az, hogy jobban porosodik ezzel a megoldással.

10. Újrahasznosított napszemüveg tartó

Nagyon hasonló az előző megoldáshoz, azzal az eltéréssel, hogy rács helyett egy bicikli felnire kerülnek a szemüvegek. Ezek elrendezése igényel némi fantáziát, de ha szereted a bohókás dolgokat, akkor ez is egy jó választás lehet.

Előnye, hogy szintén kevés helyet foglal el, viszont ugyancsak könnyebben porosodik. Az anyaghasználat viszont szinte ingyen van, ha találsz kidobandó biciklifelnit. Még egyedibbé teheted az által, ha a felnit valamilyen színre lefested.

11. Kilincsekkel

Egy újabb bohókás tartóval találkozhatsz. Itt a szemüvegek egy fóliázott, fa lapra felhelyezett 4 darab fürdőszoba bútorra tehető kilincsen kaptak helyet.

Könnyen elkészíthető tartó, viszont nagyon korlátozott darabszámú napszemüveg elhelyezésére nyújt lehetőséget. Egy komódra helyezve már több helyet foglal el, de falra is fel lehet szerelni.

12. Táblán

Csavarok és fa tábla segítségével viszonylag könnyen elkészíthető tartót láthatsz. A méretezés teljesen szabadon választható, ha ügyes vagy, akkor bővíthető is. Elég sok szemüveget tudsz tárolni rajta, viszont a helyigénye nagyobb, mint a falra akasztható társaié.

13. Felfüggesztve

Ugyancsak könnyen elkészíthető darab. Elég egy táblát csinálni, amit bármilyen felirattal tehetsz még egyedibbé, és elég csupán egy zsinórt rögzíteni a tábla két széléhez, amire a napszemüvegeket akaszthatod majd fel.

Kevés helyet foglal, könnyen és gyorsan fel tudod kapni a kiválasztott darabot, hogy egész nap jól érezhesd magad benne.

Melyiket csináld meg?

A válasz adja magát: amelyik a legjobban tetszik vagy amelyiket a legpraktikusabbnak találsz. Jelen esetben a sminktartókkal ellentétben itt érdemes egy tárolóval számolni, mivel úgy jobb képet kapsz arról, hogy milyen és mennyi szemüveggel rendelkezel.

Összegezve

13 remek napszemüveg tartó ötlettel találkozhattál ebben a cikkben. Néhány esetben vehetsz ilyen tartókat, de mindegyiket saját kezűleg otthon is el tudod készíteni.

Forrás:

További bejegyzések

Szólj hozzá!

három × kettő =