Fuga tisztítása: milyen módszerek vannak?

A fuga tisztítása mindig nagy kérdés szokott lenni az internetes fórumokon. Nagyon sok jó praktikával találkozhatunk, de vannak olyanok is, amik nem mindenkinél válnak be, vagy csak simán nem szeretnének erős vegyszereket használni. Éppen ezért több módszert is összeszedtem, amivel újra csillogóvá tudod varázsolni ezt a kényes területet.

Fuga tisztítása vegyszermentesen

Az első megoldás a csodaszivaccsal. Ezt ma már bármelyik drogériában be lehet szerezni. Régebben nekem is volt ilyen eszközöm, viszont azt tapasztaltam, hogy miközben erősen súrolok valamit, úgy kezd el oszlani. Hatékony tisztítási módszer lehet, viszont utána nem árt egy alapos söprés, hogy eltávolítsd a levált darabkákat.


Ecettel is kiválóan lehet dolgozni, jótékony hatásáról már egy előző cikkben volt szó. Fontos megjegyezni, hogy mielőtt nekiállnál a tisztításnak: egy kis, nem túl feltűnő részen teszteld. Ugyanis az ecet egy erős sav, így ha olyan anyagú a kövezeted (például márvány vagy greslap), akkor azt felmarhatja. Ugyanúgy fontos, hogy takarítás közben szellőztess és viselj gumikesztyűt.


Gőztisztító készülékkel is nagyon jó hatásfokot érhetünk el. A videóban becsapós, hogy a fuga eredetileg nem fehér. Ezzel is nagyon szépen ki lehet pucolni a koszt.


Szódabikarbóna és hidrogén peroxid keverékével is kiváló munkát lehet végezni, ahogy ebben a videóban láthatod is.

De ha csak natúr szódabikarbónát használnál, az is kiváló tisztítási hatással rendelkezik.

Súrolásmentesen

Rengeteg vegyszert láthatunk, amelyekkel sikeresen végezhetjük a fuga tisztítását. Szinte mindegyik áruházlánc saját márkás terméket is tart erre a célra. Ezekkel általában elég csak lekenni, majd várni, hogy hasson a szer. Utána le kell törölni az újra gyönyörűvé vált fugát. Nincs ez másként a videóban látható Domestos-szal sem. Nézzük hogyan érdemes takarítani.

Teljes felújítás

Amíg jól takarítható és teljes értékű, azaz nem repedezett, penészes vagy sérült fugákkal rendelkezünk, addig nem mondanám szükségesnek az újrafugázást. Ám mégis előfordulhat, hogy már annyira régi, néhány helyen ki is kopott fugáról van szó, hogy már a takarítószerek sem segítenek rajta. Ilyenkor lehet jó ötlet a fugát felújítani. De hogyan érdemes ezt kivitelezni? Ebből a videóból egy nagyon alapos és jó módszert tudhatsz meg.

A felújítás során készülj fel arra, hogy nem kis munkáról van szó, hanem elég komoly és esetleg több napos tennivaló. Ha már belekezdesz, akkor jól kell megcsinálni, hogy még sokáig megtarthasd a fuga jó állapotát.

Összefoglalva

Sok nagyon jó fuga tisztítás módszert olvashattál, már csak azt kell eldöntened, hogy számodra melyik a legjobb módszer, amit szívesen alkalmaznál és ami Nálad is megállja a helyét. Kommentben megírhatod, Nálad melyik módszer vált be?

Háztartás

Ha szeretnél még háztartásásal kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor az elolvasom gombra kattintva megteheted:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 9 =