Fűszerek rendszerezése: 7+1 remek megoldás!

Szeretek főzni, de a konyha rendszerezése és átláthatósága mindig nagy kihívást jelentett. Főleg a sok kis apró fűszeres doboz tárolása ütközött problémába. Ebben a cikkben 7+1 módszert szedtem össze, hogyan egyszerűsítheted a főzés metódusát azzal, hogy ne kelljen keresgetned. Most nézzük meg hogyan oldható meg a fűszerek rendszerezése?

1. Fűszer polc

A fűszer polc inkább beillene egy egész konyhaszekrény résznek. Az egyik legtöbb helyet elfoglaló megoldás, viszont abban az esetben lehet kiváló megoldás, ha egyébként rengeteg fűszerrel rendelkezel. Akkor kifejezetten megéri ezt a fajta tárolási módszert választanod.

Leginkább otthon elkészíthető, mivel a saját eszköztárad részére csak méretpontos kis kiegészítő polcokat érdemes betenned. Viszont mivel a magad igényeire tudod szabni, így szerezhetsz egy óriási tárhelyet, aminél akár az egész szettet tudod egy helyen tartani.

2. Mágneses fűszertartó

Ha van egy kis kihasználatlan konyhaszekrény részed, amibe mást nem igazán tudsz elhelyezni, akkor ez a megoldás lehet a legjobb választásod. Ehhez elég két darab mágneses fémlapot beszerezned, valamint mágnesezhető fém fedéllel rendelkező méretben lehetőleg hasonló üvegcséket találnod.

A fűszereket könnyedén kiszedheted, átlátható a rendszer, sőt még azt is meg tudod állapítani egy pillantással, hogy melyik fűszer igényel utánpótlást. Hátránya, hogy ehhez külön kis rész kell a konyhaszekrényben, ha nincsenek meg ezek az adottságok, akkor már nem biztos, hogy számodra helytakarékos lesz ez a megoldás.

3. Fűszerek fiókban

Nem egy átlagos megoldás, viszont mindenképpen említésre méltó. Különböző méretű és fajtájú üvegcséket is el tudsz benne helyezni, elég egyszerűen. Kevesebb helyet foglalnak el, mintha állítva lennének valahol máshol tárolva. A fűszerek mennyiségét elnézve, ehhez egy mélyebb fiókra van szükség.

Hátránya ennek a megoldásnak az, hogy nem fogod látni az alsóbb sorokat. Mindig csak a tetejét látod, a felső sorban levő fűszereket. Így az alsó sor rejtve marad, és vagy nem lesz használva, vagy ha valami fontos kerül le, akkor nem biztos, hogy időben észre lehet venni a hiányát.

4. Fűszerek mágnesen

Egy újabb mágneses megoldást láthatunk. Ez is megfelelő lehet, viszont itt már kevesebb fűszer fér el, ráadásul mindegyik fűszer esetében szükséges egy kis mágnest is ráragasztani, hogy a mutatvány működhessen.

Előnye, hogy egy átlátható fűszertartód lesz, ahol azt is meg tudod gyorsan állapítani, hogy melyik szorul utántöltésre. Jó megoldás még azért is, mert elegendő valamelyik belső konyhaszekrény ajtóhoz rögzíteni, így jelentős helyet nem fog elvenni sem a konyhapultból, sem pedig a többi eszköz tárolásától sem.

5. Függönycsipeszen

A fűszerek rendszerezése során egy egész extra ötlet, nekem eszembe sem jutott volna ez a megoldás. Kiváló formája a rendszerezésnek, és elegendő hozzá egy vékonyabb és keskenyebb függönykarnis. Fölöttébb könnyű ezzel a módszerrel keresni, átlátható is és elég sok fajta fűszer elhelyezésére nyújt nagyszerű lehetőséget.

Hátránya, hogy ügyesen kell bánni a kereséssel, mert ha leesik, akkor egy jó kis takarítást is bele lehet iktatni a programba.

6. Fűszeres rakodó rész

A fűszeres rakódó rész tulajdonképpen a konyhaszekrény elemeknek egy része, de el lehet otthon is készíteni ilyen fajta tartót. Ennek az a lényege, hogy vékony polcok vannak egy gurulós lábra szerelve, ezzel pedig egy vékonyabb, más számára alkalmatlan tárolási helyet kihasználva.

Előnye az, hogy nagyon sokfajta, különböző alakú és méretű fűszeres tartókat tudsz benne elhelyezni, ráadásul mindezt egy olyan kialakításban, ami más eszköz tárolására már nem lenne alkalmas. Hátránya, hogy ha otthon csinálod, akkor bonyolult elkészíteni, ha boltban veszed, akkor meg nem biztos, hogy találsz méretpontosat, így gyártatni szükséges.

7. Fiókban másként

Valójában ez a fajta a klasszikus elrendezés, ebből a formából sokkal többel találkoztam az interneten, mint az előzőből. Előnye, hogy az egyik legátláthatóbb módszer a fűszerek rendszerezése során.

Hátránya, hogy sok helyet elfoglal, és muszáj mindegyik fűszernek ugyanolyan kis üvegcsét vagy tárolót találnod, különben nagyon meg fogja bontani a sort.

+1. Konyhaszekrényben

Az előző fiókos változat konyhaszekrényben történő elhelyezése. Itt tulajdonképpen „dobogót” kell építeni a hátsó soroknak, hogy rendesen lehessen látni az egész készletet. Itt is fontos, hogy az üvegcsék egyforma méretűek és formájúak legyenek.

Hátránya, hogy nehézkes lehet a hátsó sorokat elérni, főleg ha valaki nem rendelkezik a kellő magassággal. Viszont az előnye, hogy átláthatóak a fűszerek és könnyen észrevehető, ha valamelyik fogytán van.

Összességében

Nyolc érdekes tárolási módszert szedtem össze a fűszerekkel kapcsolatban. Remélem sikerült közülük választanod egy olyat, ami megfelel és még jól is néz ki.

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − nyolc =