Legfrissebb

  Gyerekszoba

 • Saját unokáját segítette világra a tűzoltó, azon az állomáson, ahol dolgozik
  Bret Langston tűzoltó elmondta a Good Morning America-nak, hogy valamivel több mint 28 éve dolgozik a tűzoltóságnál, és több gyermeket is világra segített – tippje szerint valószínűleg 10-12 gyermeket, és ahogy mondta, így a természetes ösztönök vették át az uralmat. A férfi lánya, Hannah Langston február 10-én a korai órákban... Tovább »
 • Így szúrtam el a gyerekem a kötődő neveléssel
  Dr. William Sears gyermekorvos definiálta először a kötődő nevelést (attachment parenting) a XX. században. A módszer alapelve, hogy a gyermek érzelmi szükségletei épp olyan fontosak fejlődése szempontjából, mint a fizikai szükségletek. Nem a babát próbáljuk meg “idomítani” a mi igényeihez, hanem fordítva. Nem ő döntött úgy, hogy megszületik, hanem mi... Tovább »
 • Fontos időpont: eddig lehet módosítani a középiskolai felvételi jelentkezéseket
  Fontos időpontra hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal: március 21. és 23. között egy alkalommal lehet módosítani a középiskolai felvételi jelentkezések. Ez azt jelenti, hogy március 23-a, csütörtök éjfélig egyetlen alkalommal meg lehet változtatni a megjelölt tanulmányi területek sorrendjét, illetve újakat is fel lehet venni. Azonban fontos, hogy újabb... Tovább »
 • Tényleg „A magyar nábobbal” fogják megszeretni az olvasást a mai tinik? – Íme, ezeket a könyveket választanák kötelezőnek a magyartanárok
  Az oktatási rendszert ért kritikák között gyakran elhangzik az a gondolat, hogy le kellene cserélni a kötelezőként előírt olvasmányokat, hiszen azok gyakorlatilag olvashatatlanok a mai gyerekek-kamaszok számára. Magyartanárok elmondásából inkább azt derült ki, hogy nem is igazán a konkrét művekkel van probléma (ez elsősorban a középiskolai tananyagra igaz), sokkal nagyobb... Tovább »
 • Nagy Ervin lelkiismeret-furdalást érez legidősebb lánya miatt
  Nagy Ervin arról árult el részleteket, hogyan próbálja megtalálni az arany középutat a gyereknevelésben korábbi házasságából született nagyobb lányát és az ikreket illetően, írja a Blikk.  A színész igyekszik odafigyelni arra, hogy milyen a szeretetigényük a kislányainak. Elárulta például azt, hogy megfigyelte, hogy Franciskának tetszik, ha puszilgatja, ám Elza ezt... Tovább »
 • Fulladásveszély miatt hívott vissza egy játékot az Ikea
  Az IKEA arra kéri minden olyan vásárlóját, aki BLÅVINGAD többszínű horgászjátékot (cikkszám: 10526506) vásárolt, hogy ne használja tovább a terméket és vigye vissza bármelyik IKEA áruházba, ahol visszakapja a termék teljes vételárát, írja a vállalat közleményében. A játékot elővigyázatosságból hívják vissza, fulladás veszélye miatt. A közlemény szerint a cég szigorú... Tovább »
 • Ennyire viccesnek találja tükörképét a baba – videó
  Nem meglepődik vagy megijed, hanem hatalmas kacagásokkal illeti saját tükörképét ez a féléves baba. A Daily Mail videóján jól látszik, hogy valahányszor belenéz a tükörbe, olyan viccesnek találja saját arcát, hogy nevetni kezd. A tükör a kisbabák egyik kedvenc játéka, de csak néhány hónapos kortól. Addig a saját tükörképükről... Tovább »
 •  Így okozhat fulladást egy lufi – a mentős figyelmeztetése
  Talán nem is hinnénk, de a végzetes fulladások vezető oka világszerte egy egyszerű dekorelem, a lufi. Erről beszél egy Instagram-videóban Nikki Jurcutz, egy gyermek-elsősegélynyújtó szolgálat, a Tiny Hearts Education vezetője. Igen, ez egy olyan rémálom, amivel senki nem akar szembesülni, de érdemes komolyan vennünk.  Nikki kisfilmben mutatja be, hogyan szorulhat... Tovább »
 • Tizenkét évesen lett Mensa-tag egy lány, magasabb az IQ-ja, mint Albert Einstein-nek
  Anwita Patel 162 pontot ért el az intelligenciateszten, ami a korosztályában a lehető legmagasabb pontszám. Magasabb, mint Albert Einstein-nek és Stephen Hawkingnak, akikről úgy gondolják, hogy 160 körüli volt az IQ-juk, számolt be róla a Daily Mail. A lány szülei a Manchester Evening News-nak nyilatkoztak, és elmondták, hogy Anwita intelligenciája... Tovább »
 • Megható videó egy apától: ez az osztott gyermekfelügyelet legnehezebb része
  Bármennyire is jó a viszony az elvált szülők között, bármennyire is gördülékenyen menjen számukra a társ-szülőség, a megosztott gyermeknevelés, gyakran nehéz lehet az az idő, amit a gyerekek nélkül töltenek el. Egy édesapa videójában a saját tapasztalatát osztotta meg arról, milyen különösen nehéz az, amikor átviszi gyermekét a másik szülőhöz,... Tovább »

  gyereknevelés – nlc

 • Nevelj modern vikinget! A norvég szülők szabadságra és önállóságra tanítják a gyereket
  A skandináv országokra jellemző közös vonás a gyereknevelésben, hogy a gyermekeinkkel való kapcsolatunk a legfontosabb, és hogy ez – a szabad játékkal, a hygge-vel és a szabadban töltött idővel kombinálva – a kulcs az egészségesebb, rugalmasabb és magabiztosabb gyermekek neveléséhez. Igaz, hogy van sok közös vonás a norvég, finn, svéd... Tovább »
 • Észak-Korea: már az újszülöttek is az állam ellenségei lehetnek
  Észak-Korea a világ egyik legelszigeteltebb országa, a Koreai-félsziget 1948-as felosztása óta merev és sajátos szabályrendszerben működő társadalommá nőtte ki magát, amely a Kim-dinasztia személyi kultusza körül formálódott. A gyerekeket is ebben a szellemben nevelik, az ideológia mindennél előbbre való, sokkal fontosabb, hogy imádják és vakon kövessék a jelenlegi uralkodót, Kim... Tovább »
 • Vigyázz a túl sok képernyőidővel, betegséget is okozhat a gyereknek!
  A gyermek- és tinikorban a túlzott képernyőidő már régóta összefüggésbe hozható a fejlődési nehézségekkel, de a Journal of General Internal Medicine című folyóiratban közzétett új kutatás szerint a túl sok tévé- és videónézés hosszabb távú egészségügyi problémákhoz is vezethet. A tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a gyermekkori képernyő előtt töltött... Tovább »
 • Hány évesen menjen egyedül koncertre a kamasz?
  Ha a kamaszkor nehézségeiről beszélünk, akkor egyáltalán nem csak a megszokott problémákat kell felsorolni, mint hogy visszabeszél, lázad, nem hajlandó együttműködni a szülőkkel a tizenéves gyerek. Az is a nehézségek közé tartozik a szülők szempontjából, hogy meggyászolják a gyerek kisgyerekkorát és elengedjék a kezét, bízva abban, hogy jó alapokat fektettek... Tovább »
 • Besúgók és házmesterek országa: jelentsd fel a szomszédot, mert transznemű a gyereke!
  Akik azt szajkózták, hogy „régen minden jobb volt”, biztos, hogy nem a feljelentésekre értették, hanem inkább a havat vagy az olcsó kenyeret kívánták volna vissza. Hó és olcsó kenyér nem lesz, cserébe visszatérni látszik a régi jó rendszer, amelyre szokták mondani azt is, hogy a „házmesterek országa” voltunk. Lehet újra... Tovább »
 • Nem akarom, hogy a gyerekem legyen a bántalmazó az osztályban!
  „A kislányom egy imádni való, önbizalommal teli hétéves gyerek, aki határozottan képes kiállni magáért. Ezt nagyon szeretem benne. Azt viszont már nem annyira bírom, hogy empátia és kedvesség nélkül szól azokhoz, akiket nem kedvel az osztálytársai közül” – írja Meg Raby, a My Brother Otto című gyerekkönyv írója, aki autista... Tovább »
 • „Kamasszal élsz? Sajnáljuk!” – Minden kamasz szülőjének kellene egy ilyen terápiás csoport
  „Kamasszal élsz? Sajnáljuk! Előfordul a legjobb helyeken is. És igen – ez sok esetben egy Save Our Souls vészhelyzet, de talán segít, ha tudod nem vagy egyedül, ha akad egy hely, ahol megoszthatod az érzéseid, nehézségeid.” – Ezekkel a mondatokkal kezdődött a Feldmár Intézet S.O.S. Kamasszal élek című, ingyenes önsegítő... Tovább »
 • Mérai Kata: „Sose voltam az a társadalmilag elfogadott, klasszikus anya” – „ridegtartásban” van a színésznő a 15 éves fiával
  Mérai Kata fia, Bálint már 15 éves. Az Ázsia Expresszben is bizonyító színésznő a Palikék Világa by Manna Futtában című műsorában többek között a gyereknevelésről is mesélt – írja a Blikk. A gyereknevelésről vallott Mérai Kata – Fotó: Sajtószoba „Sose voltam ez a társadalmilag elfogadott, klasszikus anya. Én megmondtam neki, hogy kel... Tovább »
 • A medúzaszülő gyerekei nem ismerik azt a szót, hogy „nem”
  A gyereknevelés a legkeményebb meló a világon, ami mindennap képes váratlan kihívások elé állítani minket, szülőket. A gyerekek különböznek, ezért is nehéz eligazodni a sok nevelési tanács között, mert ami az egyiknél hasznos és működő praktika, az a másik gyereknél lehet, hogy semmit sem ér, vagy épp az ellenkező hatást... Tovább »
 • Miért ne adhatna gyereknevelési tanácsokat pont Voksán Virág?
  Voksán Virág és Nici Belucci is DJ-ként dolgozik, a szexibb, olykor topless fajtából – ezt az erotikus munkához sorolhatjuk -, ami nem mindenkinek tetszik, amikor az anyaságról van szó. A kétgyermekes, önmagát jelenleg főállású anyaként definiáló Voksán Virág került összetűzésbe egy nyugdíjas hölggyel ebben a témában a Reggeli műsorban, amikor... Tovább »

  Ovisok | Babafalva.hu

 • Értelmileg akadályozott gyerekek számára kiadvány készült a János vitézből
  Akadályozott gyerekek számára könnyen érthető János vitéz – Petőfi Sándor János vitézének első három énekéből készült el az az első könnyen érthető irodalmi kommunikációs kiadvány, amelyet tanulásban és értelmileg akadályozott felső tagozatos diákok számára fejlesztettek ki szakemberek.  Az anyagot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) múzeumpedagógiai főosztálya, a Kassák Múzeum munkatársai, valamint... Tovább »
 • Élet egy halmozottan sérült picilánnyal – ismerjétek meg Lucababát
  Lucababa egy 4 éves, súlyosan, halmozottan sérült picilány. Neki és családjának számos nehézséggel kellett szembenézni az eltelt évek során. Ezeket a történéseket önti szavakba a Lucababa oldalon Luca édesanyja, Barbara. Ismerjétek meg őket és történetüket! Mondok Judit Mutatkozz be kérlek néhány mondatban, hogy picit jobban megismerhessünk! Lang Barbara Sziasztok, Lang Barbara... Tovább »
 • Sajátos nevelési igényű gyerekek javára ad jótékonysági koncertet a Medikus Zenekar
  Sajátos nevelési igényű iskolások számára ad jótékonysági koncertet a Zeneakadémia nagytermében október 7-én a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara. A jegyekből befolyt összeget teljes egészében a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola javára ajánlják fel – közölte az egyetem az MTI-vel. A zenekar a befolyt összegen kívül a főpróba után... Tovább »
 • A viselkedésproblémák és a digitális eszközök használatának összefüggéseit vizsgálták az ELTE-n
  Viselkedésproblémák – Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni – derül ki az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatásából, amelyben a viselkedésproblémák és a túlzott digitális eszközhasználat összefüggéseit vizsgálták a kutatók. Számos kutatás szerint a korai és túlzott TV-nézés későbbi figyelemproblémákhoz... Tovább »
 • 6 dolog, amit tegyél meg, mielőtt saját mobiltelefont adsz gyermekednek
  Minden szülő életében eljön az a pont, amikor először mobiltelefont vásárol a gyermekének. Ez aggodalmakat ébreszthet, és kérdéseket vethet fel az emberben. Mire érdemes ügyelni az első telefon vásárlásakor? Cikkünkből kiderül. Állapodjatok meg néhány szabályban a mobiltelefont illetően! Ülj le a gyerekeddel, és készíts egy listát a telefonszabályokról. Például mikor használható... Tovább »
 • Házi feladat végzése kevesebb munkával – lehetséges
  A házi feladat a tanárok módszere annak értékelésére, hogy a diák mennyire érti az órán zajló eseményeket. De néha elsöprő mennyiségnek tűnhet. Szerencsére néhány dolgot megtehet az ember, hogy a házi feladat kevesebb munkával történjen. Készíts házi feladattervet Értsd meg a feladatot. Jegyezd fel jegyzetfüzetbe vagy a tervezőbe, és ne... Tovább »
 • Mikor érdemes logopédushoz fordulni a gyermekkel?
  Mikor forduljunk logopédushoz? Egyes gyerekeknek nehézségei vannak bizonyos hangok vagy szavak kimondásával. Ez frusztráló lehet, mert másoknak nehézséget okoz, hogy megértsék, mit akarhat az adott egyén mondani. A jó hír az, hogy a gyerekek speciális terapeutához fordulhatnak segítségért – logopédushoz (ezeket beszédnyelv-patológusoknak is nevezik). Mik azok az anyajegyek és hogyan... Tovább »
 • Gyerekeknek szól a Kalandra fül! klasszikus zenei fesztivál
  Az Óbudai Danubia Zenekar idén is megrendezi Kalandra fül! című, gyerekeknek szóló klasszikus zenei fesztiválját május 28-án és 29-én a Budapest Music Centerben (BMC). A fesztivál mindkét napjának délelőttjén a Danubia Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható, további négy előadás pedig kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban – olvasható a... Tovább »
 • A logopédus az élet, beszélni tudni illik, kortól függetlenül
  A logopédus az élet, beszélni tudni illik, kortól függetlenül. Az életkoron átívelő logopédia témája köré szerveződnek idén a logopédia európai napjának programjai. Március 6-án a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat (FPSZ) tagintézményeiben a szakemberek egyebek mellett betekintést nyújtanak a mindennapi munkába, segítséget, ötleteket adnak az érintetteknek online tanácsadás keretében, valamint ismeretterjesztő előadásokat... Tovább »
 • Félek, hogy nem fog tudni beszélni a gyermekem
  A szülők féltik gyermekeiket. Aggódnak, ha valami nem megy úgy, mint egy átlagos kisgyermek esetén. Mi van, ha attól fél, hogy nem fog tudni beszélni a gyermek abban az intervallumban, ami ‘normálisnak’ mondható? Vázoljunk egy ilyen aggodalmat: ‘Úgy tűnik, a 2 és fél éves lányom kevesebbet beszél ebben a korban,... Tovább »

  Anyu tervez blog és coaching

 • Hogyan lesz a következő éved céltudatosabb?
  Elég rémisztő tud lenni, amikor neki szegezik a kérdést az ember lányának, hogy: Mik a terveid jövő évre? Vagy még inkább: Mi a célod 2023-ban? És hát ööö izé… Leginkább gyereket nevelni, helyt állni az otthonteremtésben, közben jó lenne fittebbé válni és a munkahelyen is teljesíteni. És még egy sor... Tovább »
 • Így lesz nyugodt, boldog az adventi készülődés!
  A karácsonyi készülődés több okból is frusztrációt okozó kérdés. Egyrészt népszerű az a nézet, mely szerint nem az ÁNTSZ-t várjuk, hanem Jézust és nem cél a karácsonyi takarításban megrokkanni. Abszolút így van. Ugyanakkor érthető a vágy, hogy szeretnénk kitenni magunkért: és ha nem is tökéletes, de egy élhető rendben-tisztaságban megélni az... Tovább »
 • Te tudod mivel telik 168 órád egy héten?
  Időről időre el szoktam készíteni egy héten keresztül a 168 órám eltöltésének naplóját. A mérést 15 perces sávokban végzem: egy egyszerű excel táblában vezetem, hogy mivel is teltek a 15 perceim. Így szép kis mozaikot kapok: az időm eltöltésének összessége megmutatja, hogy mennyi időt fordítok egy-egy életterületre. Ezt a... Tovább »
 • Kell-e rend mindenáron?
  Avagy a rend, az időgazdálkodás, a pénz és a lakberendezés ellentmondásos kérdései Régóta motoszkál bennem egy ellentmondás az időgazdálkodás és a háztartásszervezés kapcsán. Ugyanis arra jöttem rá, hogy nem feltétlenül az a jó rend, amelyben sok munkaórányi pénzed áll, vagy amelyet hitelből, a jövőd idejének elköltésével alkottál meg. Olvass... Tovább »
 • 6 éves az Anyu tervez!
  A hobbinak indult blog már egész hamar küldetéssé, életcéllá nőtte ki magát, a márka születésnapja pedig azt hiszem jó alkalom arra, hogy áttekintsük a mögöttünk álló utat illetve a jövőbeli terveket. Van, aki azt mondja: az anyaságot nem lehet könyvből megtanulni, erre rá kell érezni. Én másképp gondolom: az... Tovább »
 • Évértékelő és 2022-es célok, tervek
  Ha még nem tetted, nem vagy elkésve, ha most, januárban értékeled ki a mögötted álló évet és tekintesz előre. Tulajdonképpen az év bármelyik szakaszában tervezhetsz, a naptári forduló viszont kiváló emlékeztetőül szolgál, hogy ideje van a reflektálásnak. Most arról számolok be, milyen volt az én 2021-es évem és mik... Tovább »
 • Hogyan legyen 2022 a megvalósítás éve?
  Talán már te is hallottál róla, hogy a nagy elánnal tett újévi fogadalmak nagy része már nulladik percben kudarcra van ítélve, mert: irreálisan nagy vagy drasztikus váltást követel megtúl sokféle új dolgot szeretnél bevezetni egyszerrenincs hozzá cselekvési tervnincs hozzá nyomonkövetési rendszer Most nézzük meg ezeket az okokat egyesével, hogy... Tovább »
 • Céltervezés: Sztenderd megoldások helyett keresd a saját válaszaid
  Ha szétnézel magad körül, látod, hogy a nők, anyák más-más utakat járnak be. Láthatsz sokgyermekes főállású anyákat, és karrierjüket tovább építő anyákat is. Szakmájukban sikeres nőket, és azokat is, akik heti néhány órát dolgoznak pénzkiegészítés gyanánt. Némelyek az anyaságban élik ki a teljes önmegvalósítást, mások a hobbijukban, vagy a munkájukban.... Tovább »
 • Ez az oka, hogy feladják a tervezést az emberek
  Amikor azt sem tudod hová kapj, nem túl szívderítő arról olvasni, hogy rendszer kellene. De tudod mit, ha annyira nehéz most a helyzeted és tényleg mindent káosz borít, akkor először lehet, hogy ki kellene pihenned magad! Elcsendesedni (ha kell aludni!) és végiggondolni a dolgaidat. Kicsit kikapcsolni, vagy épp bekapcsolni, attól... Tovább »
 • Döntsd el te: Lehetőséget látsz vagy hiányt!
  Magadba szívod az ősz illatát, arcodon érzed a nap lágy érintését. Miközben az úton haladsz, észreveszed, hogy egy levél zörren, egy másik pedig most hull alá. Micsoda színpompás látvány, ahogy a zöldellő fa őszi ruhát ölt, majd gyönyörű leveleivel beborítja a talajt! Elmosolyodsz, amikor meglátod a boldog kisgyermeket az... Tovább »


Cikkek



Videók