A vágódeszka használata a főzés szinte elengedhetetlen előfeltétele. Fontos azonban, hogy gondosan meg legyen tisztítva, különösen a nyers hús szeletelése után, mivel így rengeteg baktérium kerülhet rá. Akkor nézzük is meg hogyan tisztítsd a vágódeszkát.
Általános, mindennapi tisztítás
A videóban a hölgy elmeséli, hogy az általános használat után elég csak szappan és forró víz a tisztításhoz, de ha nagyobb volumenű mélytisztítást szeretne végezni, akkor más eszközökhöz folyamodik. Érdemes figyelembe venni, hogy ne használj vegyszereket, vagy erős takarítószereket. Ha nem megfelelő az öblítés az eszközökön, akkor a vegyszerek szervezetünkbe kerülhetnek, amik egészségkárósítóak lehetnek.
Alapos tisztítás
Alapos tisztításra legalább heti egyszer rá kell szánni az időt a megfelelő higiénia miatt. Érdemes azonban akkor is alkalmazni, ha olyan dolgot szeleteltél fel, ami nagyobb baktérium mennyiséget hagyhat maga után. Ilyen lehet például a nyers hús. Így tisztítsd a vágódeszkát!
Egy maréknyi sóval és szódabikarbónával meghinti a deszka egyik oldalát, amit utána egy fél citrommal megdörzsöl. Majd ugyanezt a másik oldallal is elvégzi. Így szedve le a piszkot a deszkáról. Az egészet leöblíti desztillált ecettel, míg le nem mossa a sót és a szódabikarbónát. Alaposan leöblíti vízzel is és hagyja megszáradni. Ezután ásványolajjal még egyszer áttörli a deszkát egy papírtörlő segítségével. Majd felállítva hagyja, hogy a deszka megfelelően beszívja az olajat.
Összességében
Nem csak alaposan megtisztította a vágódeszkát, de mindezt erős vegyszerek nélkül, környezetkímélően tette. Így nem csak a megfelelő higiéniánk van meg, de az ökolábnyomunkat sem növeltük. Ezeknek a tisztítási módoknak rendkívüli előnyük még, hogy az ételeinkbe az elkészítés során nem kerül semmilyen egészségre esetleg káros vegyszer. Hogyan tudsz mást is kitakarítani? Itt találsz hozzá tartalmat!