Hogyan tisztítsd a vágódeszkát?

A vágódeszka használata a főzés szinte elengedhetetlen előfeltétele. Fontos azonban, hogy gondosan meg legyen tisztítva, különösen a nyers hús szeletelése után, mivel így rengeteg baktérium kerülhet rá. Akkor nézzük is meg hogyan tisztítsd a vágódeszkát.

Általános, mindennapi tisztítás

A videóban a hölgy elmeséli, hogy az általános használat után elég csak szappan és forró víz a tisztításhoz, de ha nagyobb volumenű mélytisztítást szeretne végezni, akkor más eszközökhöz folyamodik. Érdemes figyelembe venni, hogy ne használj vegyszereket, vagy erős takarítószereket. Ha nem megfelelő az öblítés az eszközökön, akkor a vegyszerek szervezetünkbe kerülhetnek, amik egészségkárósítóak lehetnek.

Alapos tisztítás

Alapos tisztításra legalább heti egyszer rá kell szánni az időt a megfelelő higiénia miatt. Érdemes azonban akkor is alkalmazni, ha olyan dolgot szeleteltél fel, ami nagyobb baktérium mennyiséget hagyhat maga után. Ilyen lehet például a nyers hús. Így tisztítsd a vágódeszkát!

Egy maréknyi sóval és szódabikarbónával meghinti a deszka egyik oldalát, amit utána egy fél citrommal megdörzsöl. Majd ugyanezt a másik oldallal is elvégzi. Így szedve le a piszkot a deszkáról. Az egészet leöblíti desztillált ecettel, míg le nem mossa a sót és a szódabikarbónát. Majd alaposan leöblíti vízzel is és hagyja megszáradni. Ezután ásványolajjal még egyszer áttörli a deszkát egy papírtörlő segítségével. Majd felállítva hagyja, hogy a deszka megfelelően beszívja az olajat.

Összességében

Nem csak alaposan megtisztította a vágódeszkát, de mindezt erős vegyszerek nélkül, környezetkímélően tette. Így nem csak a megfelelő higiéniánk van meg, de az ökolábnyomunkat sem növeltük. Ezeknek a tisztítási módoknak rendkívüli előnyük még, hogy az ételeinkbe az elkészítés során nem kerül semmilyen egészségre esetleg káros vegyszer. Hogyan tudsz mást is kitakarítani? Itt találsz hozzá tartalmat!

Háztartás

Ha szeretnél még háztartással kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor az elolvasom gombra kattintva megteheted:

Forrás: https://www.youtube.com/shorts/5-l2ZEBGxlE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 8 =