Legfrissebb

  Minimalizmus – Hétköznapi zarándok

 • A minimalizmus 9 előnye
  Azok számára, akik már értik az alapkoncepciót, nem fog sokat mondani ez az írás. A minimalizmus előnyeit nehéz megfogalmazni egyetlen bejegyzésben. Nyilván, vannak egyértelmű előnyei, példának okáért a letisztult élettér és a kevesebb kacat. A valódi előnyök azonban ennél mélyebben rejtőznek. 1. Letisztult gondolkodás A Princeton Egyetem Idegtudományi Intézete végzett egy kutatást*,... Read more »
 • Együttélés egy NEM minimalistával
  A “szóbeszéd” szerint a minimalizmus nagyszerű dolog, akkor ha az ember egyedülálló, illetve egyedül él és emellett jómódú is. Ebből annyi igaz, hogy ennek a kategóriának is teljesen megfelel ez az életstílus. A külföldi (sőt néhány hazai) blogból és videóból határozottan kiderül, hogy akadnak minimalista párok, sőt minimalista családok is. Ez szép... Read more »
 • Miért pont Kassa?
  Ez a kérdés hangzott el többször is az ismerősöktől, amikor párommal úgy döntöttünk, eltöltünk néhány napot Kassán. (Koronavírus előtti bejegyzés)  Miért pont Kassa?  Az augusztus 20-ának köszönhető hosszú hétvége az árak röhejes emelkedését eredményezték a magyarországi szállásadóknál. Viszont mindenképpen ki szerettük volna használni a szabadidőt, de a röhejes árak miatt... Read more »
 • Revolut – a tökéletes minimalista alkalmazás 2021-ben?
  Bizonyára hallottatok már a Revolutról, hiszen az utóbbi időben számos cikk jelent meg az előnyeiről, ugyanis mostmár forintot is feltölthesz az applikációba. Innen válik ez számunkra érdekessé. Nézzük meg, miért érdemes minimalistaként azt a bankot használni, ami igazából nem is bank, inkább egy applikáció, amihez tartozik egy bankkártya is.”Az app már elérhető... Read more »
 • Gary Vaynerchuk a minimalizmusról
  Az amerikai vállalkozók szókimondó guruja, akinek egy előadására a jegyek ára mások kéthavi fizetése. Akinek minden szaván csüngnek a startupok és a fiatal vállalkozók. Körülbelül így lehetne jellemezni a volt Szovjetúnióból származó, Amerikába emigrált sikerembert.  Matt D’Avella – filmrendező Matt D’Avella, filmrendező, akit többnyire a Minimalizmus c. dokumentumfilm rendezéséről vagy a minimimalizmusról... Read more »
 • Az Irénke néni hatás
  A szüleim házában van egy szomszédunk. Nevezzük most Irénkének. Gyakran jár hozzánk, szüleimhez, nagyszüleimhez. Fordítva nehéz lenne. A probléma, hogy Irénke nénihez bejutni nem egyszerű. Nem azért, mert nem enged be, azért mert egy hatalmas háromszobás lakása van, aminek az előterébe sem lehet belépni. A kabátoktól. A cipőktől. A szőnyegektől,... Read more »
 • Az újrakezdés művészete
  Mint azt közületek néhányan már tudják, épp a Szent Jakab zarándokutat tűztem ki célnak, illetve azt, hogy kerákpárral végigmegyek rajta, 10 nap alatt.  Itt olvashattok róla bővebben. Amikor beüt a krach… A felkészülés intenzíven zajlott, edzések, 60-70 km-es kerékpártúrák heti szinten, edzőteremben intervallum edzés és így tovább. Egy intenzívebb 70... Read more »
 • Minimalizmus kisbabával
  Játékhalmok, száradó babaruhák, spenót- és paradicsomszósz-foltos konyharuha, színes szivacs-szőnyeg, kis takarók, textilpelenkák itt-ott a lakásban, halmozódó mosatlan, még össze nem szerelt etetőszék, aminek a lábai égnek merednek egy szatyorból kiállva. Nagyjából így néz ki a mi lakásunk. A rendetlenséget pedig már nem is említem, mert milyen minimalista blogger az, akinek... Read more »
 • Minimalisták értékei – neked mi ad értéket a hétköznapokban?
  Neked mi ad értéket a hétköznapokban?  A “szürke” hétköznapokban éljük az életünket. Nem történik minden nap valami extrém vagy különleges. Nem utazunk, nem nyaralunk, nem viszünk véghez óriási dolgokat minden egyes nap. De ott vannak az apró dolgok. A jó szokások, rituálék, értékek. Minden, ami élvezhetőbbé és jobbá teszi a hétköznapokat!... Read more »
 • Párizs legkisebb lakása
  Valahol Párizs egyik klasszikus Haussmann épületében van egy élhető lakás, amely mindössze 8 négyzetméter.  Cselédszoba A párizsi híres Haussmann épületek legfelső emeletén, egy szűk folyosó végén található egy úgynevezett “cselédszoba” – melynek neve talán utal arra, hogy milyen rendeltetése volt a múltban. Jelenleg nagyrészt raktárhelyiségnek használják, de egyes nagyobb városokban... Read more »

  Blog – Minimalistanya

 • Gondolatok a csomagolásmentes samponokról
  “Ha a jövő régészei a 20-21. század maradványát vizsgálják majd, mit találnak? Egy műanyagból készült bolygón élünk.” Lush Hungary Belegondoltál már abba, hogy naponta vagy évente mennyi csomagolást hagyunk magunk mögött? A reggeli instant kávé, a müzli vagy a reggeli szelet, a papír kávéspohár, a szendvics csomagolása, a csokispapír, a... Read more »
 • Péntekek
  Mióta nyáron visszamentem dolgozni, szigorúan meg szerettem volna tartani egy napot magunknak, lányoknak. Az elején még a szabadnapjaimat használtam fel, amikor pedig elfogytak, úgy döntöttem, hogy megtartom a pénteket anya-lánya napnak (és szerencsém volt, hogy a munkahelyem ebben támogatott), így heti 4 napot dolgozom 5 helyett. Van, amikor stresszes a... Read more »
 • Tippek a ZeroWaste életmód felé
  Mosás, fürdőszoba Amikor elindultunk a Minimalista életmód útján, sokáig nem változtattunk a fürdőszobai kellékeinken. Valahogy ragaszkodtunk a habzó, illatos, műanyagba csomagolt tusfürdőkhöz, a szilikonos samponhoz, amitől csak még többet kellett mosni a hajamat és az alumíniumszármazékokkal teli dezodorokhoz. Ez a kultúránk. Belénk ivódott, hogy a mosáshoz és a fürdéshez veszélyes... Read more »
 • 14 napból egy év karantén
  Nem akartam írni az egészről, de nem tudom elkerülni ezt a hatalmas elefántot a szobában. Mert itt ül a kanapén, az erkélyről néz be, a konyhában pedig már alig férünk el tőle. Madjnem egy éve beköltözött az életünkbe. Nem akartuk, de itt van. Minden reggel eszünkbe juttatja, hogy ma is... Read more »
 • 20 dolog, amire nem költök
  Mióta próbálunk egyszerűbben élni, azóta sok olyan dolgot elhagytunk, amit előtte gyakran vásároltunk, esetleg halmoztunk is. Ebben a listában megmutatom, hogy melyek azok a dolgok, amire ma már nem költünk. Mosószer Mióta mosótojásom van (itt olvashattok róla), azóta nem kell mosószert vennem. Egyszerűbb, olcsóbb, környezetkímélőbb és ami a legfontosabb, működik.... Read more »
 • Így horgolok én
  Amikor szülési szabadságon voltam, akkor próbáltam úgy tekinteni arra az időszakra, hogy most akkor az a munkám teljes állásban, hogy anya legyek. És akkor arra gondoltam, hogy ha már ez így van, akkor miért ne próbálnék, tanulnék meg minden olyan dolgot, amelyek szerintem ‘anyásak’. Amellett, hogy elláttam a babámat, minden... Read more »
 • Jelen lenni
  Az elmúlt pár hónapban kicsit visszahúzódtam a social media világából. Nem kötött le, hogy Instagramon mások életét nézegessem, illetve egyre kevesebbet osztottam meg a magaméból is. Szomorúvá tett, hogy a kislányom abban a világban fog felnőni, ahol minden a social media és a promóciók körül forog. Mindenki lifestyle blogger, mindenki... Read more »
 • Minimalista Otthon Kihívás | Kapszulagardrób
  A tél közeledtével az egyik hétvégén úgy döntöttünk, hogy ideje kicsit átrendezni és kiszelektálni a gardróbunkat. Sajnos erről videót nem tudtam készíteni, hiszen próbáltunk mindent megvalósítani, amíg Nora alszik.. természetesen a procedúra kellős közepén ő is felkelt és a továbbiakban egy kis manó minőségellenőrzése alatt folytattuk a szelektálást.  Meglepően nyugisan... Read more »
 • Mosható pelenkák, az első tapasztalatok
  Miután az elmúlt hetek esetleges éjszakai etetéseit azzal töltöttem, hogy mosható pelenkákról olvastam véleményeket és néztem videókat (anya-élet..), úgy érzem, hogy szívtam magamba annyi tudást – illetve most, hogy rendszeresen mosható pelenka felhasználó vagyok – tapasztalatot is, hogy végre megoszthassam a véleményemet a mosipelusokról.  Többféle mosható pelenkát is kipróbáltam már... Read more »
 • Minimalista Otthon Kihívás 1.
  Amikor két éve beköltöztünk az új otthonunkba, szinte alig volt pár dolog, amit magunkkal hoztunk az előző lakásból. Erről már írtam a Hogyan lettem Minimalista című posztban is, de a lényeg, hogy a dolgaink hatalmas részétől megváltunk, hogy egy letisztultabb, egyszerűbb életet kezdjünk. Ahogy teltek a hónapok és évek (immáron két éve... Read more »

  Szimpla Sziget

 • A világ legegyszerűbb edzésprogramja
  Kezdettől fogva várom, hogy írhassak erről a témáról. Fenntarthatósági éllel azt már kitárgyaltuk, hogy a környezettudatos táplálkozás egyben egészséges is, de az egészséges életmódnak van egy másik fontos sarokköve, amely egyben a hosszú élet titka. Na, mi lehet az? Nem a fokhagyma, sem a mangalicazsír, vagy a házipálinka,... Read more »
 • Adventi Bingó
  Megindult az advent, amit természetesen nálunk is imádnak a gyerekek. Persze, hiszen jön az adventi naptár, ahol kis papírzacskókban várja őket valami apróság (édesség, matrica, vitamin, kitűző, könyvecske stb.) reggelente. Ilyenkor valahogy nem tűnik olyan teljesíthetetlennek az ébredés sem. Nagyon vidám időszak ez: készülünk a karácsonyra, feldíszítjük... Read more »
 • Mindennapi hálaadás
  Hogy miért fontos a hála a mindennapokban? Elsősorban talán azért, hogy tudatosítsuk magunkban, milyen kincsek hevernek körülöttünk, amiért elég csak lehajolnunk. Az apró, elérhető örömök töltik meg értékkel a napjainkat, nem kell feltétlenül főnyereményeket hazavinni, Kossuth díjat kapni, vagy világrekordot dönteni ahhoz, hogy legyen miért hálásnak lennünk.... Read more »
 • Zöldszemlélet a Slamtáborban
  LÉGY RÉSEN!   10 évig voltam cserkész, a pécsi 604. Szent Mór Cserkészcsapat tagja, a természet-közeliségem és a történelmi érdeklődésem is részben innen fakad. Éveken keresztül táboroztam erdei tisztásokon akár több hetet is, ami egyébként eléggé zero waste volt, a szó valódi értelmében, és egyáltalán nem tűnt... Read more »
 • 10 év házasság – 10 Years Challenge
  Idén volt a tizedik házassági évfordulónk. Az is az ideihez hasonló novemberi májusban történt, reggel esett, ezért nem a szabadtéren tartottuk a szertartást, estére pedig alaposan lehűlt az idő. De a vendégeink nagy valószínűséggel nem erre emlékeznek legjobban, hanem hogy egy vagány esküvőn jártak, ahol nem volt... Read more »
 • #csácsomicsá – Szimpla Sziget kihívás
  Újabb kihívásra buzdítunk: mondj búcsút a csomagolásnak! Na, nem kell kiborulni, nem azt várjuk, hogy holnaptól fullba toljad a zero waste-et, mi sem hallottunk még olyanról, aki egy lépésből mattot adott a kukásautónak. A május több oldalon is a csomagolásmentesség jegyében telik. Több akcióhoz, flashmobhoz lehet csatlakozni... Read more »
 • Hol vásárolj, ha böki a csőröd a csomagolás?
  Az Ebédszemét kihívás megindítása óta sok olyan visszajelzést kaptunk – elsősorban a környezetünkből -, hogy egyre többeknek szúrja a szemét az élelmiszerek csomagolási hulladéka. A hajlandóság sokakban meglenne a csökkentésre, de nem biztos, hogy ráérnek keresgélni, körbejárni a lehetőségeket. Segítségképpen leírjuk, hogy mi mit hol veszünk. (Mivel... Read more »
 • Játékok szelektálása gyerekekkel
  “Ez nem rendetlenség, hanem nyolc rend!” – mondta három és fél éves kisfiam nemes felháborodással, amikor szóvá tettük, hogy a rendrakás megkezdése előtt mintha kicsit rendezettebb állapotok uralkodtak volna a szobájában, mint a folyamat befejeztével. Végül is minden fejben dől el, és innentől nem is kell tovább... Read more »
 • Rémséges kis tojásaink
  Szuper tippeket találtam a neten természetes tojásfestékekről, ami alapján megálmodtam egy tökéletes tojásfestős bejegyzést arról, hogyan készítünk a gyerekekkel ragyogó, élénk színű húsvéti ökotojásokat, miközben a kedvenc zenéinket hallgatjuk a legnagyobb szeretetben és egyetértésben, és a program végére a ház is húsvéti díszekben pompázik majd, amit szép... Read more »
 • 3 szimpla trükk, ami együttműködésre bír egy óvódást
  Kisfiam, Ábika egy közel négyéves gömbvillám, aki az este közeledtével sem tud néhány másodpercnél hosszabb időre megállni. Egészen néhány héttel ezelőttig extrém sport volt vele a nap vége. Kergetni kellett az egész lakásban, alig lehetett rávenni a fürdésre, a vetkőzésre segítség nélkül nem is volt hajlandó. Aztán... Read more »

  Kacatmentes Otthon

 • A legtöbbet használt vegyszermentes tisztítószer receptje
  Az általános felülettisztító nem csak az én kedvencem, ami a leggyakrabban kerül elő, hanem a tiétek is. Amióta tavaly megírtam a Tippek és receptek a vegyszermentes takarításhoz című ebookot, sokan írtatok üzenetet, hogy rendszeresen kísérletezgettek a benne található receptekkel, de ez az, ami mindig használatban van. Úgyhogy arra gondoltam,... Read more »
 • Mi legyen a felesleges holmi sorsa?
  Ha listát kéne készítenem arról, hogy mik a leggyakrabban elhangzó kérdések a Kacatmentes Otthon csoportban, akkor biztos, hogy dobogós lenne az, hogy mihez kezdjünk a kiselejtezett, de mások által még használható holmival? Teljesen jogosan, mert ez valóban egy nehéz helyzet, amire előre érdemes felkészülni és nem spontán kapkodni. ... Read more »
 • Így számoltam le a halogatással
  Szerintem mindenki számára ismerős a halogatás. A szituáció, amikor az előttünk álló feladatot először csak áttesszük a másnapi teendők közé, majd a következő napra toljuk, aztán a következő hétre, végül pedig már annyira nyomaszt a tudat, hogy még mindig nem csináltuk meg, hogy egyre nagyobb kihívásként éljük meg azt, hogy... Read more »
 • Így ad szabadságot a “kevesebb”
  Tudtam magamról, hogy befolyásolható vagyok. Minden téren. Talán megfelelési vágyból, talán egyszerű gyávaságból, de pontosan tisztában voltam azzal, hogy azt teszem, amit mások elvárnak tőlem. Pontosabban, amiről azt feltételeztem, hogy ezt várják tőlem. Ugyanakkor mindehhez társult még egy érzés: az, hogy ki akarok törni ebből, de nem tudom, hogyan. ... Read more »
 • 3 könnyedén megvalósítható ötlet a kacatmentes otthonhoz
  Bizonyára azért kattintottál ide, mert kacatmentes otthonra vágysz. Ha úgy érzed, hogy egyelőre nem szeretnél túl nagy változtatásokat bevezetni a mindennapjaidba, de mégis szívesen tennél lépéseket annak érdekében, hogy ne frusztráljon a rengeteg (gyakran felesleges) tárgy, akkor próbáld ki ezeket az apró ötleteket. Nem csak elindulni könnyebb így... Read more »
 • Így hat a mentális egészségre az otthoni dekoráció
  Megfigyeltem magamon, hogy ha nagyon stresszes vagyok, akkor két dolgot teszek annak érdekébe, hogy kisimuljanak az idegeim: elkezdek itthon takarítani és/vagy megválni a felesleges tárgyaktól, vagy elmegyek sportolni a szabadba. Még mielőtt megismertem a férjemet, nem nagyon érdekelt, hogyan néz ki az otthonom. Csak funkcionálisan tekintettem rá, egy helyként,... Read more »
 • 5 tipp a felesleges vásárlások megelőzésére
  Olykor rám tör az érzés: vásárolni akarok. Mindegy, hogy mit, csak valamit. Bizony, még ennyi év kacatmentesítés, minimalista törekvés után is előfordul, hogy elindul bennem valami megmagyarázhatatlan kényszer, hogy konkrét cél nélkül költsem a pénzt. Vicces, nem? És hogy mi történik ilyenkor? A legritkább esetben jutok el a tényleges... Read more »
 • Így válj meg azoktól a tárgyaktól, amiket nehéz elengedni
  Az otthonunkban található tárgyak minimalizálása nehéz folyamat. Nem csak azért, mert át kell gondolni, hogy mire van szükségünk és mindennek helyet kell találni a rend megtartásához, hanem azért is, mert mindenki rátalál ilyenkor olyan dolgokra, amikhez érzelmileg kötődik. Anyaként különösen nehéz elengedni a gyerek kinőtt ruhácskáit, a megunt játékokat... Read more »
 • Miért ragaszkodunk a tárgyainkhoz?
  “Csinálj helyet annak, ami számít, és ereszd el, ami nem. Ez ennyire egyszerű” – Robert Tew Valóban ennyire egyszerű? Erre a pontra eljutni nem lehet egyik pillanatról a másikra. Mindenkinek voltak/vannak olyan tárgyai, amiket a szükségesnél hosszabb ideig tart meg. Dolgok, amik egy szekrény mélyén rejtőznek évekig, ruhák, amik sosem... Read more »
 • Nem baj, ha hagysz üres falakat
  Amióta rendszeresen figyelem a lakáshirdetéseket, a legtöbb energiámat az viszi el, hogy a látott fotókon megpróbálom a szobákat megszabadítani az emberek elképesztő mennyiségű holmijától. Próbálom elképzelni, hogy vajon mennyivel hatna nagyobbnak az adott szoba, ha nem lenne faltól falig telepakolva és teleaggatva valamivel. Mert az, hogy nagyobbnak tűnne szinte biztos!... Read more »

  minimalizmus – Anyu tervez blog és coaching

 • Kacatmentes karácsony és egyszerűbb gyermekkor – erre vágyunk!
  Most nagyon felszívtam magam, mert az utóbbi időben megint elborított minket a kacathalom. Ebben részben én is hibás vagyok, ám mostantól nem veszek műanyag játékot, ha annak van megfelelő fa vagy textil alternatívája (nyilván a legó kivétel, de mondok egy titkot: abból sem kell fél milló forint értékű készletet... Read more »
 • Minimalizmus, környezettudatosság, takarékosság
  E három fogalom mára teljesen összefonódott nálam: minimalizmus, környezettudatosság, takarékosság. A minimalista életvitel egyre inkább környezettudatossá is tett, a megvalósítás közben pedig anyagilag is takarékosabb életet tudok élni. Természetesen nem szükséges minimalistává válni a takarékoskodáshoz, és nem is mindenki érzi jól magát így, de az esetek nagy részében a kevesebb... Read more »
 • Minimalista törekvéseim
  Két éve, nagyon óvatosan léptem arra az útra, amelyről akkor még azt sem tudtam, hogy neve is van: minimalizmus. (Erről egyébként ITT írtam akkor) Egyszerűen ráébredtem, hogy a sok tárgy halmozásának (amelyet addig talán célnak, vagy a siker mérőeszközének is tekintettem) semmi értelme. Még többet dolgozni, hogy még több pénz... Read more »


CikkekVideók