10 Minimalista trükk otthonra

Ha már belevágtál a minimalista életstílusba, aminek a kezdéséhez itt találsz egy nagyon jó kis összefoglalót, akkor érdemes ezt a 10 minimalista trükk leírást szem előtt tartanod, a visszaesés elkerülése érdekében.

Ebben a videóban egy családanya mesél a minimalista élet örömeiről és könnyebbségéről. A cuccok 80%-át távolította el a házból, megkönnyítve így saját és családja életét. Elmondása szerint sokkal jobban ki tudja használni megmaradt tárgyai legnagyobb előnyeit.

10 minimalista trükk

Álljon itt egy rövid összefoglaló ebből a 10 trükkből.

1. Tegyél rendet a fiókokban

A konyhában és a fürdőszobában van kiemelkedő jelentősége ennek a rendrakási formának, mivel a legtöbb apró tárgyunkat tároljuk ezeken a helyeken. Itt nem csak a konkrét fiókokról van szó, hanem a polcos szekrényekről is. Érdemes ezekbe tenni valamilyen kivehető tárolót (a legjobb az átlátszó), mert nem fordul elő olyan, hogy valamit nem veszel észre, ha az előtte levő tárgyak eltakarják. Így az áttekinthetőségen van a fő hangsúly!

2. Barátkozz meg a határokkal

Arról van szó, hogy a rendelkezésedre álló rakódó felületeket ne zsúfold túl. Legyen kevés dolgod, de azoknak az elpakolásához használj elég teret! Így nem csak átlátható marad a rendszer, mint az előző pontban, hanem sokkal könnyebb elővenni a szükséges holmikat a helyéről. Ráadásul, ha ruhásszekrényről van szó, akkor a penészesedéstől sem kell tartanod.

3. Sűrítsd a tartalmat

Bár furcsán hangzik a cím, főleg az előző rész után így igényel némi magyarázatot, hogy miről is van szó. Ha egy helyen többféle apró dolgot tartasz, az rendetlen hatást kelt. Így a videóban az Anyuka bemutatja, hogy egy lapos tálcára helyezve az apró dolgokat, máris egységesen néz ki, egy nagyobb dolognak, nem pedig több aprónak. Ilyen lehet a fürdőszobai mosdón levő piperetárgyak. Ez nem csak látszatra előnyös, hanem akkor is, ha takarítani kell. Ugyanis nem 6-8 dolgot kell megmozgatnod, csupán egyetlen egyet!

4. Legyen adománykosarad minden szekrényben

Sokan túl vagyunk az első megpróbáltatáson, ami a selejtezés volt, erről részletesen itt olvashatsz. A minimalista stílust pedig nem elég egyszer megteremteni, mivel könnyen visszaszökhetnek nem kellő dolgok. Így ha egy ruhánál rájössz, hogy már nem áll jól, nem szereted, vagy nem szívesen hordod, akkor elég csak beledobni ebbe a kosárba. Ez által nem kerül vissza a szekrénybe, esetleg a szennyesbe/mosásba feleslegesen, hanem a következő adományozó körben távozhat a háztartásból. A legkönnyebben a kinőtt gyerekruhákkal lehet így járni, hogy feleslegesen újra bekerülnek a keringésbe. Később pedig még eldöntheted, hogy eladod, adományozod, vagy pedig ha olyan állapotú, akkor kidobod.

5. Az idő eldönti doboz

Ide azokat a papír alapú dolgokat érdemes tenned, amit nem szeretnél örökké tartogatni, vagy archiválni. Ilyenek lehetnek a magazinok, újságok, naptárak, vagy az olyanok, amiket szeretnél még megnézni, de éppen akkor nincsen időd rá. Ha megtelik, akkor fordítsd át a kosarat, hogy a legrégebbi darabok legyenek legfelül és lapozd át, hogy mire van szükséged. Könnyen előfordulhat, hogy időközben lejár az érvényessége, így már semmi szükség nincs arra, hogy tovább rakosgasd.

6. Végezz ruhapróbát

Erre azért van szükség időnként, mert egyszerre nehéz és szinte lehetetlen is mindentől megszabadulni. Valamint ez egy kockázatmentes módja a ruhák selejtezésének.

7. Dobd el amiből több van

Bár konkrétan nem mondja ki, hogy ha 12 szedőkanalad van, akkor csak egyet tarts meg. Hanem arról van szó, hogy tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért van belőle ennyi, szükséged van-e ennyire, vagy csak feleslegesen tárolod? Ez nem csak a konyhai eszközökre igaz, hanem bármi másra is, amiből a szükségesnél több van a háztartásodban.

8. Szabadulj meg a gyerekjátékok nagy részétől

Kisgyermekes házban ez az egyik legnehezebben kezelhető helyzet. Ugyanis a gyerekeknek szinte minden kell. Szeretnek birtokolni, az úton, játszótéren talált kincseket (levelek, kövek, tobozok) is előszeretettel tartogatják. A valóság azonban az, ahogy a videóban is elmondja a hölgy, hogy nem a sok játéktól lesz boldog a gyerekkoruk. Sokkal inkább attól, ha van szabad terük arra, hogy használhassák a képzelőerejüket. De igazából Neked kell kialakítanod a játékokról az elképzelésedet, a gyerek igényeinek figyelembe vételével.

9. A 2 perces rendrakás mestere

Ha csak a helyére teszed a sok holmit, akkor még nem takarítottál, csupán rendet raktál. Ez a kettő pedig nem ugyanaz! Ennek a pontnak az ereje abban rejlik, hogy minden tárgynak megvan a maga helye. Nincs hontalan tárgy, amit ne tudnál hová tenni. Így pedig már nagyon könnyű viszonylag rövid idő alatt elpakolni, hogy utána már könnyen lehessen takarítani. A videó szerint ugyanis egy-két dolog azért nincs rendbe téve, mert nincs meg a házban a megfelelő helye. Így pedig nincs is hova elpakolni. A lényeg tehát, hogy minden egyes tárgynak legyen meg a pontos helye, ahova a használat után vissza lehet tenni. Aminek pedig nem szeretnél helyet találni, az vagy elajándékozásra kerül, vagy pedig a kukába. A következő minimalista trükk segít abban, hogy ne kerüljenek vissza a tárgyak az otthonodba.

10. Ha senki se látná, akkor is megvennéd?

Bár én ezt nem így ismerem, de ezzel a ponttal megelőzheted, hogy visszakerüljenek a tárgyak az otthonodba. Ugyanis ne azért vegyél meg valamit, hogy másokat lenyűgözz, vagy hogy jobbnak, menőbbnek lássanak, hanem azért, hogy Neked legyen hasznos, vagy javítsa az életed. Egy jó példát hoz a hölgy a kanapéjával, ami szép, és jól néz ki, de utólag inkább döntene egy kényelmesebb szófa mellett. Viszont sokan vagyunk nagy növénybarátok, így szinte mindegyiket magunk miatt vesszük meg, szóval nem feltétlenül csak ezt az egy nézőpontot kell végiggondolnod, mielőtt vásárolnál.

egy kaktusz cserépben

10 nagyon jó minimalista trükk leírásával találkozhattunk a videóban. Ezek többségét érdemes megfontolni, még akkor is, ha utólag úgy döntesz, hogy valami nem fér bele, és nem csinálod végig. Te mivel tudnád bővíteni még a listát? Írd meg kommentben!

Minimalizmus

Ha szeretnél még minimalizmussal kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor az elolvasom gombra kattintva megteheted:

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 8 =