Hogyan tegyél rendet a könyvek között?

A könyvek rendszerezése az egyik legnehezebbnek tűnő folyamat az otthonunkban. Azonban ezzel a néhány trükkel jelentősen megkönnyítheted a dolgod, és nagyobb kedvet is érezhetsz az elkezdéshez. Munka lesz vele, de ha végzel, az sokmindenért kárpótol! Hogyan tegyél rendet a könyvek között?

Eredetileg ez a blog egy gyűjteményoldal, de mivel ebben a témában nagyon jó cikkeket találtam angol nyelven, valamint van vele saját tapasztalatom. Megkíméllek az idegen nyelven való olvasástól és leírom, hogy mit és hogyan érdemes csinálnod. Ha kíváncsi vagy az eredeti cikkekre, akkor a források között, a lap alján megtalálod és el is olvashatod eredeti nyelven.

Mint sok minden másban itt is érdemes elővenni a KonMari módszert. Hogy ki is ő, arról itt több információt találsz.

Gyűjtsd össze egy helyre

Ahhoz, hogy rendet tudj tenni először el kell döntened, hogy melyik könyvre van szükséged és melyikre nem. Ehhez pedig a könyveket egy helyre kell összegyűjtened. Ha úgy érzed, hogy túl sok könyvvel rendelkezel – így volt nálam is – akkor érdemes kategóriákra bontanod. Például:

  • Általános könyvek (krimi, sci-fi, romantikus)
  • Gyakorlati könyvek, azaz a szakkönyvek (szakácskönyvek, kertészkedés, növények, vagy valamilyen szakmai rész)
  • Albumok, képes könyvek
  • Gyerekkönyvek (sokunknál megtalálható a közös polcon is)

KonMarie azt mondja, hogy akkor kell egy könyvet elolvasni, amikor először találkozol vele. Kevés ilyen lesz a blogon, de ki kell mondanom ennek a cáfolatát. Ugyanis én szeretem rendezni a könyveket, plusz időnként muszáj az egészet levenni a polcról és leporolni/áttörölgetni, ha rendet szeretnék a lakásban. Ilyenkor pedig vannak könyvek, amik megragadnak. Néha nem is emlékszem hogy mikor vettem, vagy kitől kaptam az adott darabot, mert annyira nem fogott meg akkor, csak jóval később. Ilyenkor úgy érzem, hogy okkal került a kezembe. Elolvasva pedig kiderült, hogy pont olyan élethelyzetbe kerültem, amibe a könyv elolvasásával egy rendkívüli nagy segítséget, lendületet kaptam.

Szelektálás

Most jön az egyik legnehezebb rész. Ha Téged is úgy tanítottak, hogy könyvet nem dobunk ki, akkor plusz nehézséget fog okozni a válogatás. Ez az elv nálam is évekig állt. De aztán rájöttem, hogy könyv és könyv között mekkora különbségek lehetnek. Sajnos azt kell mondanom, hogy a régi szakkönyvek, akár a 2000-es évek elejéről is, nem a legjobbak. Persze akad kivétel, ami akkor és a mostani viszonylatban is messze felülmúl bármilyen szakirodalmat, de ebből van kevesebb. Szóval, ha alapos szeretnél lenni, akkor érdemes megismerni a könyveket.

KonMari rendszere szerint elég az egyes könyveket felvenni és megérinteni, ahhoz, hogy el tudd dönteni szeretnéd-e megtartani, vagy inkább új helyet keresel neki. Ez az ismert daraboknál és néhány másiknál elegendő lehet. De néha a jó döntéshez fel kell rúgni a szabályokat. Ezt én is megcsináltam, és végül arra jutottam, hogy amiről nem tudom első megállapításra eldönteni, hogy szeretném-e megtartani, annak egy külön helyet szenteltem. Bár addig nem lesz véglegesen rend, míg ez a stóc felszámolásra nem kerül, de legalább nem dobok ki jó könyvet. Így eldöntöttem, hogy amik ide kerülnek, azokat kiolvasom és az alapján döntök. Persze ez nem lehet egy fél könyvtárnyi könyv, de kevesebb könyvvel egész jó taktikának bizonyult.

KonMari kiemeli, hogy a szelektálás során semmiképpen ne kezdjünk el olvasgatni, mert különben sohasem végzünk. Ezzel maximálisan egyetértek, így a kell és a nem kell kupac közé csinálhatsz egy még átolvasom kupacot. Amikor nagyon ráérsz, akkor szépen lassan ezzel kezdhetsz el foglalkozni.

Marie Kondo azt mondja a „valamikor el akarom olvasni” kategóriára, hogy ez a valamikor sohasem jön el. Nekem az a tapasztalatom, hogy de! Volt már nem egyszer, hogy most éppen ráérek, nincs fontos tennivalóm és akad egy kis idő magamra is. Ilyenkor pedig ha eszembe jut (márpedig vagy felírom, vagy a lakás egy frekventált pontjára teszem ezeket a dolgokat), akkor szép lassan, de meg is csinálom. Ha én meg tudom csinálni, akkor Te is! A lényeg ugyanis annyi, hogy a megfelelő alkalommal jusson eszedbe. Ezt pedig vagy egy lista segítségével, vagy az elhelyezéssel tudod megoldani.

Mi legyen a nem kellő darabokkal?

Ha végeztél a válogatással, akkor már csak a kupacoknak kell helyet találni. Kezdjük először azokkal, amik nem kellenek. Pár éve, amikor átestem a könyvek selejtezésén, szomorúan tapasztaltam, hogy a legtöbbre már senkinek sincsen szüksége. Jó állapotban levő, szép könyveket pedig nem szerettem volna kidobni sem. A penészes, elázott és használhatatlan darabokat szelektíven érdemes kidobni, sajnos elvek ide vagy oda, az már se nem egészséges, se nem jó. A többit pedig megpróbáltam eladni. Ez csak néhány keresett és jó könyvvel sikerült csak. A maradékot feltettem a helyi ingyen elvihető csoportba. Így olyanokhoz is eljut az irodalom, aki szívesen olvas, de nem feltétlenül engedheti meg magának az új könyvek megvásárlását.

Ha pedig utólag jössz rá, hogy olyat dobtál ki, amit mégis szerettél volna elolvasni, akkor jó ötlet elmenni a közeli könyvtárba és kikölcsönözni. Az éves tagság nem kerül többe, mint egy olcsóbb könyv megvásárlása, cserébe pedig egy évig szinte korlátlan olvasási lehetőséget biztosít.

Így tegyél rendet a könyvek között

Tárolás

A másik kupac már az, amit szeretnél megtartani. Ezeknek a könyveknek helyet kell találni a polcon. Érdemes ezeket a könyveket az előzőekben felsorolt kategóriák, illetve témák szerint tárolni. Így nem csak áttekinthetőbb lesz a könyvespolc, de bármelyik olvasmányt könnyen meg is találod.

Innentől már a rendszerezésnek szinte vége se hossza. Ugyanis sorba lehet tenni a könyveket magasság szerint, szín szerint, vagy akár szerző szerint. Ha pedig már van egy struktúra, például, hogy külön rendszerezed témák szerint a könyveket, szinte mindegy, hogy milyen alapon rendezed tovább, jó eséllyel meg fogod találni amit keresel. Persze, ha nem könyvárnyi mennyiségű könyvvel rendelkezel.

Mindenképpen állítva tárold, ez nem csak esztétikusabb, mint fektetve, hanem jóval könnyebben tudod előkapni, ha éppen arra van szükséged.

Tárolási szabályok

Nem elég a könyveket a polcra tenni, néhány szabályra érdemes odafigyelni, hogy még sokáig épek maradhassanak szeretett olvasmányaid. De hogyan tárold a könyveket?

  • Közvetlen napfénytől védve: ugyanis az erős UV sugarak kifakíthatják a színeket. Ha mégis ilyen helyen van a könyvespolcod, akkor egy függöny vagy egy ajtó a könyvszekrényre kiváló megoldás lehet.
  • Megfelelő páratartalom: a túl nagy nedvesség hatására könnyen penész, vagy rothadás alakulhat ki a könyvek lapjain.
  • Porolás: ezt időnként el kell végezni. Nemcsak a könyvek érdeke, hanem a mienk is. A porallergiásoknál ez kiemelkedően fontos tényező.

Összességében

Ez a folyamat az otthonod szelektálásának egy kisebb szeglete, de mégis fontos. Ne vegyen el többlet helyet olyan könyv, amit nem szeretsz, vagy számodra nem hasznos. Másnál még lehet az egy fontos darab.

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =