5 dolog, amit soha ne dobj ki!

Ma már szinte mindenhol azt olvashatod, hogy mit dobj ki és mitől válj meg. Mint mindent érdemes ezt is ésszel kezelni, mert könnyen rossz érzés, vagy hátrány lehet belőle. Ha alkalmazod a KonMari módszert, vagy költözöl, vagy egyszerűen csak rendet szeretnél tenni érdemes megfontolnod, hogy ezeket a dolgokat semmiképpen ne dobj ki! Egyes esetekben a nagy rendrakás őrületében mindent kidobsz, aztán csak utólag jössz rá, hogy mégis nagy szükséged volt egy két dologra. Ne feledd, hogy a rendrakás nem jelenti azt, hogy mindentől kötelezően meg kell válnod.

1. Emlékek

Ezek közé azok a tárgyak tartoznak, amik kidobásuk után általában pótolhatatlanok. Főleg azokban az esetekben, akitől kaptuk már sajnos nem él. Például a nagymama által hímzett terítők, vagy a nagypapa által barkácsolt kis szék. A családi fotókat sem lehet újra elkészíteni, de gyermekünk ovis anyák napi ajándéka is felbecsülhetetlen értéket képvisel.

Ide tartoznak azok a dolgok is, amiket szeretsz, de nincs semmilyen hasznuk, csupán esztétikai értékek. Szintén rossz döntés megválni tőlük, mert lehet, hogy később amikor találnál neki hasznosabb funkciót is, már nem lesz meg, a pótlására pedig vagy nincs lehetőség, vagy irreálisan nagy utánajárással. Ilyen lehet egy egyedileg készített ajándéktárgy is.

2. Dokumentumok

Bár ma már a legtöbb dokumentumunk elektronikus, így számítógépen könnyen tárolható, ám mégis akadnak olyan dokumentumok, amiknek papír formában is helyet kell biztosítanunk otthon. Ilyenek lehetnek a szerződések, számlák, garanciák.

Ezeknek a pótlása vagy lehetetlen vagy pedig rendkívül időigényes feladat. Ugyanakkor, ha nincsenek meg, akkor komoly hátrány szenvedhetünk. Például érdemes megtartani egy lejárt garanciát is abban az esetben, ha a hozzá tartozó tárgy még megvan. Mert lehet olyan eset, hogy ellopják, de valamilyen csoda folytán mégis előkerül, akkor lehet, hogy csak ezzel a dokumentummal tudod igazolni, hogy valóban a tied az adott eszköz. Ilyen könnyen előfordulhat például egy fényképezőgép esetében.

3. Sokoldalúan felhasználható tárgyak

Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan használati tárgyunk, amelynek nem egy, hanem akár jóval több funkciója is lehet egyszerre.

 • Kiemelt példám erre a lavór. Lehet a takarítás kiváló segítője, vagy a kertészkedés és növénylocsolás nagy támogatója, de jó szolgálatot tehet a gyerek hányós betegsége esetén is.
 • Papír dobozok: ezek felhasználására elképzelhetetlenül sok ötlet van, a tárolástól kezdve a szállításon át, egészen a gyerekjátékig.
 • Bármilyen fa vagy műanyag tárolódoboz: ezeket sohasem dobom ki, adok valamilyen tárolási funkciót, így mindegyik hasznos tagja lehet a háztartásnak.
 • Zacskók: ha nem ömlött bele semmi ragacsos, akkor szintén kiváló szolgálatot tehet egyes dolgok szállításánál.

4. Újrahasznosítható tárgyak

Ezek azok a tárgyak, amelyekben az élettartamuk kiszolgálása után rejlik még lehetőség.

 • Ilyen lehet egy használt, már lyukas, de jó anyagú póló, vagy alsónemű. Feldarabolva kifejezetten remek lehet az új takarító rongyunknak, melyet felhasználás után akár ki is dobhatunk.
 • Jó példa még a fogkefe, melynek élettartama végével még kiváló tisztítókefe lehet a legkisebb sarkokhoz.
 • Kedvenceim még a kekszes díszdobozok, ezeket sem érdemes a keksz elfogyasztása után a kukába száműzni. Volt már példa rá, hogy más használati eszközöm dobozát dobtam ki inkább és a kekszes pakk lett az új tároló.
 • Lekvárfőzéshez is kiváló lehet néhány befőttes üveg a háznál.
 • WC papír guriga: állítva elhelyezve egy dobozba nagyszerű kábeltartó és rendszerező lehet belőle.
 • Az újságpapír is kimondottan sokoldalú tud lenni. Törékeny dolgok, például poharak, tányérok csomagolásához egy költözés során szinte felbecsülhetetlen. De kiváló még díszmadarak kalitkájának az aljába is. Begyújtósnak vagy szekrény polcainak védelmére is nagyszerű szolgálatot tehet.
 • Szilika gél: cipősdobozokban vagy táskákban szolgál arra, hogy felszívja a nedvességet és ez által ne kezdjenek ezek a tárgyak penészedni. Újrafelhasználásnál is érdemes hasonló körökben alkalmazni, hogy megelőzd a nem kívánt nedvességet.

5. Fa raklap, vagy fa alapanyag

Ha szeretsz barkácsolni, akkor bármilyen méretű fa alapanyag jól jöhet, ezért ne dobj ki ilyesmit. Ez akár kiegészítésként, akár teljes egészében alkalmas lehet egy vadi új dolog létrehozására, tulajdonképpen költségmentesen. Amilyen árai vannak ma a fa alapanyagoknak, így ezek mindenképpen hasznosak tudnak lenni.

Összességében

Jó dolog rendet tenni az életünkben, de ezért ne adj fel mindent, ne dobj ki mindent az életedből! Ami hasznos vagy kedves emléket őriz, azoktól a tárgyaktól pedig semmi esetre sem éri meg megválni.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − 2 =