Rendszerezd jól az élelmiszert a hűtőben!

Egy soktagú családban a hűtőszekrény megfelelő rendszerezése kulcsfontosságú tényező. Egy jó pakolási módszer nemcsak esztétikus, hanem rendkívül praktikus megoldása az élelmiszer tárolásnak. Így szinte minimálissá csökkentheted az ott felejtett eldugott ételek számát, amik egyébként könnyen elérhetik a lejárati határidőt. Hogyan rendszerezd jól az élelmiszert a hűtőben?

Mi a legelső lépés?

Mielőtt bármibe is belekezdenénk legelső lépésben nézzük meg az élelmiszerhigiénés szabályokat. Hiába a szép rend, ha nem megfelelően pakolsz, akkor az többet árthat, mint használhat! Rengeteg videó terjed az interneten és a videómegosztó portálokon, amik ugyan jól néznek ki, látványos rendet csinálnak, de egyáltalán nem megfelelőek. Ugyanis akár bajt is okozhat, ha rosszul rendezed a hűtőd!

A Nébih oldalán egy nagyon jó táblázatot láthatsz az élelmiszerek megfelelő tárolásáról a felhasználás során egészen az elfogyasztásig. A bevásárlással kezdenek, ahol leírják, hogy milyen hibákat követhetsz el, amik komoly veszéllyel járhatnak. Majd a hazaszállítás következik, otthoni tárolás, előkészületek a főzéshez, majd sütés-főzés, végül a megmaradt ételeket hogyan érdemes tárolni. Külön kitér a cikk a mosogatásra, illetve a takarításra is.

Az élelmiszerek helyes elrendezése

 • Legalsó polcra a nyers húsok kerüljenek. Ha magasabban vannak, akkor előfordulhat, hogy a húsokból lecsöpögő húslé beszennyezi az alsó polcokon levő többi élelmiszert. Ezeket úgy kell tárolni, hogy semmiképpen ne érintkezzenek a többi élelmiszerrel! Ez a rész a leghidegebb a hűtőszekrényben.
 • Középső polcokra kerülhetnek a sonkák, kolbászok, virslik, felvágottak (zárható dobozban), valamint a tejtermékek: sajt, joghurt, vaj, margarin.
 • Felső polcokra kerüljenek a fogyasztásra kész ételek. Ezeket is érdemes jól zárható dobozba tenni, nemcsak a higiéniai szabályok miatt, de rosszabb esetben átveheti más, erős aromájú ételek szagát/ízét is, ami a hűtőben van, szlengben: hűtőízű lesz.
 • Alsó fiókok kimondottan a zöldségek és gyümölcsök tárolására lettek kialakítva. Ez egy viszonylag elkülönített tárolási rekesz (hűtő legmelegebb része). Ennek célja, hogy mással ne érintkezzen, ami még a hűtőben van. Nem javasolt megmosva és megpucolva tárolni, mivel úgy jóval hamarabb romlanak meg. Illetve nem minden zöldség és gyümölcs tárolásához van szükség hűtésre. Valamint a feldolgozásához szükséges higiéniai szabályokról itt találsz plusz tájékoztatót.
 • Hűtő ajtajába érdemes tenni az italokat, üdítőket, szószokat, citromlevet, gyümölcslevet. Ugyanis ezek viselik el a legjobban az ajtó nyitásával járó hőmérséklet-ingadozást.
 • Tojások: kifejezetten érzékenyek a hőmérséklet változásra, így ha a boltban sem voltak hűtve tárolva, akkor egy hűvösebb hely is megfelelő lehet számukra, például a kamra hidegebb részei. Ha mindenképpen hűtőbe szeretnéd tárolni, akkor érdemes ezt is az alsó polcra tenni.

Külön figyelmet érdemel, hogyha a hűtést igénylő élelmiszerek gyorsan egy tiszta hűtőszekrénybe, fedett edénybe kerülnek, akkor jó eséllyel megelőzhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések, valamint hosszú távon is hozzájárulhat a jó egészség megőrzéséhez.

Mire figyelj még?

Ezeket a fontos szabályokat az élelmiszer tárolás során mindig tartsd be:

 • Mindenhol azt olvashatjuk, hogy a hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5 oC között kell, hogy legyen!
 • Termékvisszahívásokkal kapcsolatban itt tudsz tájékozódni! Érdemes ezt is néha figyelemmel kísérni, hogy ne okozzon bajt egy hibás élelmiszer.
 • Időnként jó, ha ellenőrzöd, hogy van-e lejárt élelmiszer. Erre azt szokták mondani, hogy ki kell dobni, de saját felelősségre egyébként elfogyasztható. Ha van rajta penész vagy egyébként más jelek is arra utalnak, hogy romlott az élelmiszer, akkor szigorúan tilos megenni! Még akkor is, ha egyébként lejárati határidőn belül van.
 • Vásárlás után a romlandó ételeket 2 órán belül hűtőszekrénybe kell helyezni.
 • Az ételeket tiszta és fedett tárolóedényekbe kell tenni, illetve a hűtőszekrényt is tisztán kell tartani!
 • Vigyázz, mert rengeteg tévhit is kering az interneten!
 • Csak azokat az élelmiszereket tároljuk a hűtőszekrényben, amik igénylik a hűtve tárolást. Tehát a bontatlan UHT tejet, mustárt, majonézt, gyümölcsleveket csak felbontás után tedd a hűtőbe! Ezek a termékek a boltban sincsenek hűtve tárolva, viszont ha megbontod a csomagolást, akkor már felgyorsulnak a romlási folyamatok, így hűtőszekrénybe kell tenni.
 • Nem érdemes túlzsúfolni a hűtőszekrényt, mert nem fogod tudni praktikusan bepakolni, emellett nem lesz megfelelő a levegő keringése sem az élelmiszerek között, így előfordulhat, hogy a hűtés sem lesz elégséges. Emellett nem szabad a hűtő oldalaihoz sem hozzányomni az ételt. (Nálunk egy régi hűtő belső hátoldalára, konkrétan ráfagyott a kolbász, egy vigyorgó fejet ábrázolva, és nem volt olyan vicces leszedni, hogy a higiéniáról már ne is beszéljek).

Ha az élelmiszerek hűtésével kapcsolatban szeretnél még részletesebben olvasni, akkor itt megteheted. Ezen az oldalon pedig azt tudod megnézni, hogy az egyes élelmiszer típusokat mennyi ideig lehet maximálisan hűtve tárolni.

Hogyan rendszerezd jól az élelmiszert a hűtőben?

Ahhoz, hogy megfelelően tudd rendszerezni a hűtőszekrényt érdemes az alábbi lépéseket követni. Mielőtt elkezded érdemes néhány tárolót beszerezni, hogy megfelelően tudd tárolni akár a készételeket, akár pedig az apróbb csomagolású élelmiszereket.

 1. Ha van néhány szabad órád, akkor úgy tudsz nekikezdeni, hogy mindent kipakolsz a hűtőszekrényből. Közben mindenképpen figyelj arra, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek. Nem érdemes 30 fokban, a nyár közepén nekiállni.
 2. Kitakarítod a hűtőszekrényt. Ez az egész belső rész, az ajtó és a polcok fertőtlenítős takarítását foglalja magában.
 3. Szakosítva, tárolásnak megfelelően szétválogatod a termékeket. Átnézheted, hogy mi járt le, vagy romlott meg, annak sajnos a kukában lesz helye.
 4. A megmaradó élelmiszert megfelelő tárolókba, a megfelelő helyre tudod már pakolni.

A videóban jól bemutatásra kerül, hogyan érdemes rendet tenni a hűtőben. Mielőtt azonban belevágsz mindenképpen nézd át a szabályokat, mert akár tetszik, akár nem a higiéniai szempontok jelentősen megelőzik az esztétikait! Tehát hogyan rendszerezd jól az élelmiszert a hűtőben?

Rendszerezés

Ha szeretnél még rendszerezéssel kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor az elolvasom gombra kattintva megteheted:

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 5 =