Vegyszermentes takarítás: hogyan csináld?

A takarítás egy olyan házimunka, amit vagy szeretünk vagy nem, de mindenesetre el kell végezni. Ez nemcsak ahhoz szükséges, hogy esztétikus és szép otthonunk legyen, hanem ahhoz is nagyban hozzájárul, hogy meg tudjuk őrizni egészségünket. De az erős vegyszerekkel vajon nem lövünk egy kicsit túl a célon? Érdemes inkább vegyszermentes takarítás elvégzésében gondolkodni?

Mielőtt nagyon belemennénk a témában nézzük meg pontosan mit takar a vegyszermentes takarítás kifejezés. A vegyszermentes tisztítás egy olyan takarítási módszer, amely az egészségre és környezetre nem káros anyagokat használ fel. Ilyen például a fehér ecet, konyhasó, szódabikarbóna és citromsav. Igen, igen, ez mind szép és jó, de vajon milyen okok miatt érdemes ténylegesen bevezetni a vegyszermentes takarítást?

Mik a vegyszeres takarítás hatásai?

Ha különböző vegyszereket használsz a takarításhoz, akkor a használat során a legerősebb befolyást a szagok jelentik. Az esetek többségében kétféle szaggal találkozol. Az egyik a vegyszerek erős kémiai szaga, a másik pedig egy mesterséges illatanyag. Utóbbi lehet például gyümölcs, levendula vagy valamilyen virágillat. Ezt általában az erős vegyszer szagának elfedésére használják. Ezek mesterségesen előállított illatok, amikről valójában semmit sem tudunk, ráadásul nagyon sokan allergiásak rá, vagy egyszerűen nem bírják. Nem beszélve arról, hogy a takarítás során ezt belélegezve nem biztos, hogy jót teszünk tüdőnkkel.

Ha egy tisztítószer hátulján megnézzük az összetevőket, rengeteg idegen szóval találkozunk (ha egyáltalán megtaláljuk az összes összetevőt a doboz címkéjén). Ezeknek a többségét sokan nem ismerik (én sem), így azt sem tudhatják, hogy milyen hatással vannak akár a szervezetünkre, akár a környezetre nézve. Ha vegyszermentesen dolgozunk, akkor biztosan lehetünk abban, hogy azok az anyagok nem ártalmasak sem egészségünkre sem pedig a környezetre.

Ha erős vegyszerekkel takarítasz, akkor előfordulhat, hogy egyes összetevők az egészségre is károsak lehetnek. Bár az erős vegyszerek elpusztítják a baktériumok döntő többségét, közel sem biztos, hogy otthonunk biztonságosabbá válik. Ugyanis magának a tisztítószernek is lehetnek egészségkárosító hatásai. Ebben a cikkben (bár angol nyelven van) rengeteg egészségügyi panaszt sorol fel, amiket tisztítószerek okozhatnak. Ilyen lehet a bőrirritáció, asztma, és még sok más betegség. Nem beszélve arról, ha épp baba, kisgyerek vagy kisállat mászkál egy erős tisztítószeres kezelés után. Sok tisztítószeren éppen ezért van figyelmeztetés, hogy szem- vagy bőrirritációt okozhat, a környezetre és az egészségre ártalmas. Csak óvatosan az erős vegyszerekkel!

A fenti okokból kifolyólag érdemes inkább a vegyszermentes takarítószerek között is végignézni. Ugyanis ma már rengeteg termék tartozik ebbe a vegyszermentes kategóriába és számunkra ártalmatlan anyagokkal segítik még tisztábbá tenni otthonunkat.

Milyen vegyszermentes takarítás tippeket találhatsz?

Ebben a cikkben röviden összefoglalva 8 tippet találsz, hogy hol és mivel tudsz tisztítani, takarítani, de még akár mosni is. Vegyszermentesen a kanapét is ki tudod pucolni, ahogy a bútorok ápolása se okozhat problémát. A cikket itt tudod elolvasni:

A következő cikkben rendkívül jól össze van szedve, hogy mit mivel tudunk takarítani. Bemutat jó néhány trükköt arra vonatkozóan, hogyan tudsz padlót, fát, matracot, szőnyeget, WC-t, fürdőszobát, lefolyót és sok egyéb dolgot természetes anyagokkal tisztítani.

Ebben a cikkben nemcsak arról tudsz tájékozódni, hogy miért rosszak a vegyszerek, hanem leírja azt is, hogy milyen összetevőket érdemes kerülni. Ezen felül arról is olvashatsz, hogy mit mivel tudsz takarítani, illetve kapsz egy jolly joker tisztítószer receptet is!

Összességében

Rengeteg olyan okról olvashattál, amik előtérbe helyezik az erős vegyszerek hátrányait. Az előnye sajnos kimerül abban, hogy a baktériumokat elpusztítja. Viszont ezek a szerek nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is károsak lehetnek. Az előnyét viszont más módszerekkel is el tudod érni, nem szükséges az erős vegyszerek ártalmas hatásának kitenned magad, vagy akár családtagjaidat, illetve kis kedvenceidet.

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + tizennégy =