Konyhasó: mire használhatod?

A konyhasó minden háztartásban megtalálható, nemcsak az ételek ízesítésére, illetve tartósítására lehet használni, hanem takarításra is. De nézzük meg, hogy mi ez, hogyan és mire lehet használni.

Mi az a konyhasó?

A só (amely főként a nátrium-kloridból áll) ásványi eredetű ízesítő anyag, ami javítja az ételek ízérzékelését, ezért természetes ízfokozóként is ismert. Bizonyos mennyiségű sóra az emberi szervezetnek szüksége van, hiánya ugyanis betegségeket okozhat. Emellett kiemelten figyelni kell arra is, hogy mértéket tartsunk, mivel a túlzott sófogyasztás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A konyhasó vagy bányászott kősó, vagy pedig tengeri só lehet. Ez utóbbinál a tengerek, vagy óceánok vizét párologtatják el kisebb medencékben, a visszamaradt anyag pedig nem csak só, hanem más ásványi anyag is. Éppen ezért ezután még tisztítani szükséges.

Mire használható?

Az ételízesítésen kívül még rengeteg felhasználása ismert a vegyiparban, vízkezelésben, jégmentesítésben, vagy más ipari területeken is. De most nekünk az a lényeg, hogy otthon mihez is tudunk vele kezdeni.

Ha kíváncsi vagy néhány túlélési praktikára, ami a sóval kapcsolatos, akkor itt olvashatsz róla egy jó cikket:

Étkezés

Az egy dolog, hogy megsózzuk az ételeinket. De ez így elég tág fogalom, szóval nézzük meg egy kicsit közelebbről is a témát. Néhány recept a főzés végén ajánlja a sózást, de a legtöbb még a főzés elejét határozza meg. Népi praktika, hogy ha a tojásfehérjét megsózod, akkor gyorsabban habbá tudod verni, illetve ha az olajban a hagymát sózod, akkor gyorsabban elkészül.

Azonban a szakácsok többsége a főzés kezdetétől folyamatosan sóznak, illetve kóstolgatással ellenőrzik, hogy megfelelően sós-e az étel. Arra is figyelj ilyenkor, ha sós hozzávalót (például szójaszósz) tartalmaz a recepted, akkor kevesebb sót használj. A sózás és a kóstolás között pedig néhány percet mindenképpen várj, hogy a só megfelelően feloldódjon a készülő ételben.

Mikor nem érdemes sózni? A kukoricát főzés közben ne sózd meg, mivel a szemek megkeményednek, ahogy a buggyantott tojás fehérje is. A húst grillezés vagy hirtelen sütés előtt sem szabad sózni, mivel így másképpen fog sülni, és a végeredmény érzetre egyenlő lesz a cipő talpával.

Tartósítás

Az elektromos hűtők elterjedése előtt a sózás volt az élelmiszerek tartósításának egyik jelentős módszere. Ha más tartósítási módszerek is érdekelnek, akkor itt láthatsz belőlük egy szép gyűjteményt. Ha jobban szeretsz magyar nyelven olvasni, akkor itt is nagyon jó házi tippeket láthatsz:

Az élelmiszer tartósítás célja a minőségmegőrzés, illetve a bomlási folyamatok lassítása. A mikroorganizmusok (azaz penész, gomba, baktérium) elszaporodásához megfelelő hőmérséklet és víz szükséges. A só megköti a vizet, ezzel tartósít.

Takarítás

A konyhasó használata takarítás során sem elhanyagolható, mivel vízben oldva természetes fertőtlenítő hatása van. Apró, kristályos anyaga pedig van olyan jó súrolóanyag, mint a szódabikarbóna. Hogy pontosan milyen takarítási munkákra és hogyan tudod használni, arról itt tudsz olvasni egy nagyon jó cikket:

A következő cikkben még 5 további felhasználási módszerről olvashatsz, amit a takarítás során otthon is tudsz alkalmazni:

Összességében

A só használata a takarítás során nem lehetetlen, sőt kifejezetten nagy segítség a vegyszermentes takarításhoz. A súrolóhatásán túl, kiváló fertőtlenítő is, így az étkezéshez használt tárgyaink tisztításához is kiváló választás.

Amennyiben még több természetes tisztítószerről szeretnél olvasni, itt megteheted:

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 10 =