Ecet felhasználása: mire jó és mire nem?

Az ecet felhasználása szinte minden háztartásban valamilyen formában jelen van. Az ecetet, ezt a sokoldalú és egyszerű folyadékot már évszázadok óta használják nemcsak konyhai ízesítőként, de még természetes tisztítószerként is, ahogy egyes esetekben jelen van a gyógyászatban is. De mit érdemes tudni róla, mire és hogyan használhatod?

Mi az ecet?

Mielőtt bármibe is jobban belemennénk vizsgáljuk meg ezt az érdekes anyagot egy kicsit jobban. Az ecet ecetsav és nyomelemek vizes oldata, amely ízesítőket is tartalmazhat.

Az ecet savassága vagy savanyúsága élénkíti az ételek ízét, de akár meg is változtathatja az ételek állagát. Lebontja a fehérje kémiai szerkezetét, például ha pácként használod a húsok és halak puhításához. De akár ételek tartósítására is felhasználható, mivel a baktériumok elpusztításával meghosszabbítja a romlandó élelmiszerek eltarthatóságát.

Milyen fajtái vannak az ecetnek?

A takarításhoz csak a fehér desztillált ecet alkalmas, de ha már ecetről van szó, akkor érdemes számba vennünk, hogy milyen típusokkal találkozhatsz a boltok polcain:

  • Fehér/desztillált ecet: általában 5-20% ecetsav alkotja. Ez a fajta ecet az egyik legsokoldalúbb, ugyanis nemcsak a konyhában használhatjuk, hanem tisztítószerként is.
  • Almaecet: erjesztett almaléből készül, ami teljesen egyedi ízt ad neki. Jótékony hatása, hogy segíti az emésztést, ezzel együtt javítja a bélrendszer egészségét. Vízzel hígítva kiváló fitnesz italt kaphatunk. Akár hajöblítő elkészítésére is lehetőséged van almaecetből.
  • Fehérbor ecet: ez a fajta ecet erjesztett fehérborból készül. Íze enyhébb, mint a fehér ecet vagy az almaecet. Általában salátaöntetekhez, pácokhoz vagy szószokhoz használják, semmiképpen sem takarításhoz.
  • Vörösbor ecet: vörösborból készül, kitűnő választás salátákhoz, szószokhoz, pácokhoz.
  • Balzsamecet: az egyik legnépszerűbb ecetfajta a konyhákban. Minél tovább érleljük annál sötétebb a színe, sűrűbb az állaga és édesebb az íze. A balzsamecetet szőlőmustból erjesztik. Általában salátaöntetek, pácok elkészítéséhez használják.
  • Pezsgőecet: ahogy a neve is utal rá pezsgőből készítik. Az ecetek közül ennek van a legkönnyebb íze, ami érdekes módon egyszerre fanyar és édes. Salátákhoz és húsok elkészítéséhez kiváló.
  • Rizsecet: erjesztett rizsborból készítik. Édes, finom ízű és kevésbé savas a többi ecettípushoz képest. Általában Ázsiában használják, színe a származási országtól függően változhat: barnától kezdve, a vörösön át egészen a feketéig. Kiváló választás salátákhoz, tésztákhoz és zöldségekhez.
  • Sherry ecet: sherry borból állítják elő, mely a spanyolországi Cadiz tartományból származik. A balzsamecet helyettesítésére használják például a Caprese salátában, de ennek a típusú ecetnek egyedi íze van.
  • Maláta ecet: malátaárpából készítik. Elsősorban a babhoz, halhoz, pirítóshoz vagy éppen savanyúságok készítéséhez használják.

Az ecet E-számként:

Akár E-számként is megtalálhatjuk az ecetet bizonyos feldolgozott élelmiszerekben. Ám többféle formában is használják, így több számot is kapunk az azonosításra. Nézzük is meg ezeket:

NévFunkcióLeírásEgészség
E260 – EcetsavSavanyúságot szabályozó anyag, tartósítószerÉlelmiszerekben természetes módon is jelen lehet.Általában ártalmatlannak vélik, de hígítatlanul erős, maró hatása van.
E261 – Kálium-acetátokSavanyúságot szabályozó anyag, tartósítószerAz ecetsav sója. Természetesen is jelen lehet az élelmiszerekben.Általában ártalmatlannak vélik, de veseproblémákkal küzdőknek, állapotosoknak és csecsemőknek nem javasolják a fogyasztását.
E262 – Nátrium- acetátokKelátképző anyag, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószerAz ecetsav sója. Természetesen is jelen lehet az élelmiszerekben.Általában ártalmatlannak vélik, de veseproblémákkal küzdőknek, állapotosoknak és csecsemőknek nem javasolják a fogyasztását.
E263 – Kalcium-acetátSavanyúságot szabályozó anyag, stabilizátor, tartósítószerAz ecetsav sója. Természetesen úton szinte minden erjesztés útján készült élelmiszerben megtalálható.Ártalmatlan.
E267 – Pufferolt ecetTartósítószer, savanyúságot szabályozó anyagEcetből állítják elő és a fentiek alternatívájaként használják. Nincs olyan jellegzetes íze, mint a sima ecetnek.Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Hogyan gyártják?

Gyártható más anyagokból mesterségesen, de készülhet természetes módon, erjesztéssel is. Ez utóbbival készült ecet, csupán a világtermelés 10%-át adja ki.

Az ecetet kétlépcsős fermentációs eljárással állítják elő. Első lépésben a gyümölcsökhöz, teljes kiőrlésű gabonákhoz, burgonyához, vagy rizshez adnak élesztőt, melynek során az egyszerű cukrokat etanollá (alkohollá) alakítja. Az alkoholt pedig ecetsavbaktériumok (acetobacter) segítségével hetek vagy hónapok alatt újraerjesztik és ecetet állítanak elő.

Törvény írja elő, hogy minimum 4%-osnak kell lennie, de maximum 45%-os állítható elő. Sok helyen kijelentik, hogy már a 20%-os ecet felhasználásának is rendkívül nagy egészségügyi kockázata van.

Mennyire hatékony?

Míg a magyar nyelvű források szinte kivétel nélkül az egyik leghatékonyabb tisztítószernek írják le, addig az angol nyelvű forrásoknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Vajon a tisztítószergyártók nyomásgyakorlása, vagy tényleg van erről valamilyen többlet információ?

Az egyik legalaposabb vizsgálatot a BMC Microbiology, egy lektorált, nyílt hozzáférésű folyóirat végezte el, mely cikket ide kattintva tudod elolvasni. Ezen eredmények alapján az ecetsav 10%-os koncentrációban fertőtlenítő hatást fejet ki számos mikroorganizmus, valamint burokkal rendelkező vírusok ellen. Ugyanakkor számos tanulmány szól az ecet gyógyászatban használt előnyeiről is.

Tisztítószer vagy fertőtlenítőszer?

Fontos felmérni a különbséget, hogy tulajdonképpen mit is szeretnél elérni az ecettel való tisztítással, ugyanis különbség van az ecet felhasználása során a tisztításnak és fertőtlenítésnek.

A tisztítás során fizikailag távolítod el a szennyeződést, vagy törmeléket az adott felületről, de ebben az esetben nem beszélhetünk baktériumok elpusztításáról. Ha fertőtlenítésről beszélünk, akkor már a baktériumok, gombák és vírusok semlegesítéséről van szó.

Ez alapján elmondhatjuk, hogy az ecet kiváló választás tisztításra (akár már az 5% ecetsav tartalmú is), mivel ez már a szennyeződések döntő többségét eltávolíthatja. Ugyanis az ecet leghasznosabb tulajdonsága vitathatatlanul a savassága: elég enyhe ahhoz, hogy ne károsítsa a szöveteket és más felületeket, azonban mégis elég erős ahhoz, hogy a makacs foltokat és lerakódásokat, vízkövet eltávolítsa.

Fertőtlenítőszerként azonban korlátozottan használható, ugyanis csak bizonyos típusú kórokozókat képes elpusztítani vagy csökkenteni, mint például az E. coli, Salmonella, Listeria monocyctogenes (többnyire az élelmiszer eredetű betegségek okozóit). Az eredmények azt mutatják, hogy az ecetsav nem pusztítja el a kórokozók 99%-át, ám a koncentráció növelésével, különösen citromsavval kombinálva javíthatóak az eredmények.

Az ecet felhasználása

Az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai alapanyag az ecet. De nézzük meg mire tudod még használni? Vigyázz a koncentrációval, ezek a tippek általában az 5, illetve 10%-os ecet felhasználásához adnak tippeket, a 20%-os már károsíthatja nemcsak a bőröd, de akár más felületeket is!

Mosáshoz:

  • Színek élénksége: ha fél csésze hígított fehér ecetet adsz a ruhákhoz az utolsó öblítési ciklus előtt, akkor nemcsak a foltokat, a kellemetlen szagokat, de még a penészgombát is sikeresen eltávolíthatod vele.
  • Fehérítés: fehérítő remek alternatívája lehet, ha fontos a környezettudatosság. Szintén fél csésze hígított ecet hozzáadása segít még jobban kifehéríteni a ruhákat.
  • Öblítőhöz: segíthet a ruhák puhításában, eltávolíthatja a mosószer vagy mosópor maradványokat és csökkentheti a statikus elektromosságot.

Takarításhoz:

  • Csaptelepek tisztítása: az ecet felhasználása segít feloldani a vízkövet, szappan maradékot, illetve más ásványi lerakódásokat. Ehhez egy papírtörlőt kell ecetbe áztatni és a csapra teríteni. Hagyjuk állni körülbelül egy órát, majd le lehet törölni a szennyeződéseket. Azért ezzel a módszerrel óvatosan járjunk el, mert a sok ecet túlzott használata meg is marhatja a csapot.
  • Ablakok és tükrök: 1 rész ecet és 1 rész víz keverékét az üvegfelületre kell fújni, majd onnan letörölni egy tiszta kendővel. Ezzel a módszerrel akár a kemény víz által okozott lerakódásokat is le lehet takarítani a zuhanykabin oldaláról is.
  • Foltok a szőnyegen: fehér ecetes és vizes oldat segítségével áttörölhetjük a makacs foltokat a szőnyegen, hogy eltüntessük őket. Mielőtt nagyon belelendülnél egy kis területen érdemes tesztelni, hogy az ecet nem marja-e túlságosan a szőnyeg felületét.
  • Bútorok: egy kevés ecetes-vizes oldattal el tudod távolítani a bútorokról is a foltokat.
  • Zsírfoltok eltávolítása: ecet és víz egyenlő arányú keverékével nemcsak a zsírt távolíthatjuk el, de még semlegesíthetjük a nem kívánt szagokat is.

Szagtalanításhoz:

  • Szobát: érdemes egy tál fehér ecetet elhelyezni a szobában, hogy a nem kívánt szagokat semlegesíteni tudja.
  • Kukát: időnként nemcsak a tisztításhoz, de a szagtalanításhoz is érdemes ecet és víz egyenlő arányú keverékével kipucolnunk a kukát.
  • Hűtőszekrényt: ecetes vízzel időnként átmosva nemcsak szagtalanítunk, de ki is takarítjuk hűtőnket.
  • Állatok után: ha baleset történik, akkor a szagtalanításhoz kiváló választás lehet az ecet.

Tisztításhoz:

  • Matricák és ragasztók eltávolításához is remek segítséget nyújt. Használatát lásd alább az autós résznél.
  • Ecsetek: ha beáztatod az ecseteket fehér ecetbe, akkor el tudod távolítani a rászáradt festéket is.
  • Fogkefe: érdemes időnként a fogkefénket is beáztatni ecetbe.
  • Hajkefék és fésűk: ezeket is lehet ecetes vízben áztatni, hogy tiszták legyenek. Azonban óvatosan a gumis felületekkel.
  • Olló tisztításához is kiváló szolgálatot tehet.
  • Mosogatógép: erről ide kattintva olvashatsz részletesebben is. Azonban a nagy koncentráció károsíthatja a gumi és műanyag részeket, így néhány külföldi forrás nem javasolja ezeknek a tisztítását.
  • Sütő tisztítása: ide kattintva elolvashatod a róla szóló cikket.
  • Vágódeszka: itt olvashatsz róla részletesen.

Vízkő és rozsdaoldáshoz:

  • Rozsdás tárgyak: a kisebb dolgokat érdemes egy éjszakára ecetbe áztatni, ám ha túl nagy a felület, akkor öntsük rá a fehér ecetet, majd hagyjuk hatni egy ideig és csak utána dörzsöljük le.
  • Kávéfőző vízkőmentesítése: egy-egy arányú ecet és víz keverékével érdemes tisztítani, majd utána alaposan le kell öblíteni. Ugyanezzel a módszerrel a vízforralót is ki lehet pucolni. Néhány forrás azonban nem javasolja ezeknek az eszközöknek az ecettel való tisztítását.
  • Zuhanyfej vízkőoldása: erről már rengeteg videó látott napvilágot az interneten. Egy zacskóba, tegyük bele a zuhanyfejet, amit előzőleg megtöltöttünk ecettel és egy gumiszalaggal a zuhanyfej köré rögzítjük. Ezután már nincs más dolgunk, csak néhány órát várni, hogy a lerakódások és a vízkő feloldódjanak.
  • Ezüst tisztítására: egy puha törlőrongyot kell ecetbe mártani, és ezzel fényesíthetőek az ezüst tárgyak. Ezután csak le kell öblíteni és megszárítani.
  • Gyertyaviasz: először hajszárítóval melegítsük fel, és ami így felolvadt, azt töröljük le. Ezután a maradékot egyenlő arányú ecet és víz keverékével átitatott ruhával töröljük le.

Fertőtlenítéshez:

  • Penész eltávolítása: a penésszel szennyezett felületre permetezzünk ecetet, amit egy kicsit állni hagyunk a felületen. Ezután lehet csak ledörzsölni és utána leöblíteni.
  • WC tisztítás: 2 csésze fehér ecetet kell a WC csészébe önteni, és ázni hagyni egy éjszakán át, majd leöblíteni.
  • Gyerekek fürdőjátéka: időnként érdemes ezeket is hígított ecetbe áztatni, hogy a kisebb és nehezebben száradó részeken ne maradjon penész.

Kártevők ellen:

  • Hangyák ellen: egyenlő arányú ecet és víz keverékét kell permetezni a hangyák útvonalára.
  • Muslicák ellen: egy tál ecetet fóliázzunk le, majd szúrjunk bele kis lyukakat, hogy a belekerült muslicák, azaz gyümölcslegyek bent maradjanak a tálban.
  • Gyomirtó: nemcsak a kártevők, de a gyomok ellen is hatásos módszer az ecet használata. Ám vigyázz, mert a magas koncentrátumú ecet felhasználása akár még kárt is okozhat a kertben.
  • Növényi betegségek: az ecetet számos növényi betegség kezelésére lehet használni, ilyen például a rozsda, fekete foltok vagy éppen a lisztharmat. 2 evőkanál almaecetet kell 2 liter vízhez keverni, amit egy spray palackba töltsünk bele. Az oldatot az érintett növényekre reggel vagy kora este kell rápermetezni addig, amíg teljesen mentes nem lesz növényünk a betegségtől.

Autónál:

  • Ablaktörlő lapátok: ha már esőben nem töröl rendesen az ablaktörlő, akkor érdemes egy hígított ecettel benedvesített kendővel végigtörölni a lapátokat.
  • Autó szőnyeg: víz és ecet egyenlő arányú keverékébe mártsunk egy szivacsot, amit bedörzsölünk a szőnyegbe, majd állni hagyunk néhány percig. Ezután már csak egy száraz ruhával töröljük fel.
  • Lökhárító matricák: hígítatlan ecettel itassuk át a matrica tetejét és oldalát, majd várjunk 10-15 percet. Ezután már könnyen lekaparható egy plasztik kártyával. Ha még maradt némi ragasztó a felületen, akkor ugyanezzel a technikával érdemes még egyszer átmenni rajta.
  • Fagymentesítés az ablakokon: télen, ha a szabadban parkolsz, akkor ezzel a módszerrel meg tudod akadályozni a dérképződést az ablakokon. 3 rész ecet és 1 rész víz keverékével kell befújni, vagy áttörölni az ablakokat. Egy ilyen bevonat akár több hétig is eltarthat.

Amit tilos ecettel tisztítani!

Bármilyen jó hatása is van az ecetnek, néhány dolgot kifejezetten tilos vele takarítani. Ugyanis az ecet egy erős savas hatású anyag, ami tönkreteheti az egyes anyagokat. Így mindenképpen tilos vele tisztítani:

  • Elektronikai cikkel belsejének tisztítására nem alkalmas az ecet, mert a savas hatása korrodálhatja a fém alkatrészeket.
  • Bizonyos természetes kőfajtákon sem használhatsz ecetet, mint például a mészkő, márvány.
  • Vasaló víztartályába sem önthetünk ecetet, ugyanis általános ezeknél a készülékeknél, hogy valamilyen vízkőtelenítő rendszerrel vannak felszerelve, az ecet pedig kárt tehet ebben a finom mechanizmusban.
  • Csempefuga: még a penész és a vízkő ellen hatékony megoldást nyújtana, addig a fuga részt is kioldja, hosszú távú károsodást okozva.
  • Kések: bár jó rozsdaoldó, ennek ellenére az ecettel való tisztítás károsíthatja a fémet, ez által pedig a kések éle csorbulhat.
  • Kisgépek a konyhában: bár jó szolgálatot tehet a műanyag és üvegfelületeken, azonban a fém és a gumi részeken kárt is okozhat.
  • Keményfából készült felületek: míg általában javasolt ecettel a fa anyagú bútorok áttörlése, addig a keményfából készült felületeknél, például a padló burkolat, inkább hanyagoljuk az ecet használatát.
  • Képernyők, kijelzők: ilyen lehet a telefon és számítógép kijelzők, valamint a televízió képernyője is. Az ecet károsíthatja a képernyő tükröződésgátló tulajdonságait, illetve csökkentheti az érintőképernyő érzékenységét.

Az ecet egy nagyon jó és hatékony tisztítószer, ám ha rossz helyen használod, akkor helyrehozhatatlan károkat is tud okozni, az egyes felületek marásával. Így ecettel való tisztítás előtt mindig teszteld le egy kis felületen, hogy nem okoz-e kárt az ecet az adott részen, vagy dologban.

Az ecet felhasználásának veszélyei

Általában nem jó ötlet keverni a háztartásunkban található anyagokat vagy vegyszereket. Nincs ez másként az ecetnél sem. Így mindenképpen ügyelj arra, hogy az ecet soha ne keveredjen össze fehérítővel, ammóniával, hidrogén-peroxiddal, vagy szódabikarbónával zárt edényben. Ez utóbbi használatáról is találhatsz egy cikket, amit ide kattintva elolvashatsz.

Emellett sem árt néhány biztonsági előírást betartani, amennyiben ecettel dolgozol, akár a konyhában készíted el ételed, akár a ház többi részében takarítasz. Az étkezéshez mindig hígított, vagy rendkívül csekély mennyiségben, mértékletesen használjuk. Ugyanis, ha túl sokat fogyasztunk belőle, az károsíthatja a fogakat, szájat és az emésztőrendszert. Akik bizonyos egészségi állapotban vannak, ilyen lehet például a savas reflux, fekély vagy veseproblémák, nekik egyáltalán nem javasolt az ecet használata.

Összességében

Az ecet egy jó tisztítószer az átlagos háztartásba, de mindenképpen óvatosan használjuk. Ugyanis a savas hatása nemcsak egyes felületeket és anyagokat károsíthat, hanem akár bőr- és szemirritációt is okozhat. Szóval ha takarítani szeretnél vele, akkor csak óvatosan, és felelősséggel használd! Még több tisztítószert és takarítási módszert találsz ezen az oldalon.

Forrás:

One Comment

  1. Barbi szerint:

    Szia!
    Örülök, hogy végre valaki összeszedte ezeket az infókat és így átfogón tudom olvasni a témát.
    Köszi!
    Barbi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =