Citromsav a konyhában: Tippek és trükkök a felhasználásához

A citromsav egy rendkívül gyakori összetevő, amely számos fogyasztási cikkünkben megtalálható. Emellett azonban önmagában is hasznos lehet otthonunk takarítása és fertőtlenítése során. Nézzük meg, mit érdemes tudni erről a rendkívül sokoldalú szerről.

Mi az a citromsav?

A citromsav egy színtelen és szagtalan, szerves sav. A természetben a citrusfélékben fordul elő, különösen magas citromsav tartalma a citromnak és a limének van, akár a gyümölcs tömegének 8%-át is alkothatja.

citromszelet, mely a citromsav alapja lehet

Hogyan állítják elő a citromsavat?

Bár természetesen is jelen van a citrusfélékben, az ananászban, de még a paradicsomban is. Azonban a felhasználási területek bővülése és a természetes előállításának költségessége miatt szükségessé vált az ipari, mesterséges előállítása is.

Így ma már a világ citromsav termelésének döntő többsége az Aspergillus niger gombából, más néven fekete penészből származik. A fekete penész ugyanis hatékonyan alakítja át a cukrokat citromsavvá. A felhasznált cukrok nádcukorból, kukoricából vagy búzából származhatnak. Az eljárás több folyamatot, és termelési fázist is magában foglal, melynek a végén por alakban készül el a citromsav.

Hogyan használják fel a citromsavat?

A citromsav egy rendkívül sokoldalú és hasznos anyag, amely számos területen hozzájárul a mindennapi életünkhöz. Legyen szó élelmiszeriparról, háztartási tisztítószerekről vagy akár kozmetikumokról.

  • Az ételek ízesítésén túl, a citromsav segít megőrizni a frissességet és a színt, így gyakran használják konzerválásra is.
  • A gyógyszeriparban is elterjedt a használata. Gyakran alkalmazzák különböző gyógyszerek és táplálékkiegészítők előállításában, mivel segít a hatóanyagok stabilizálásában és felszívódásuk javításában.
  • Ezen kívül a kozmetikai iparban is népszerű összetevő, mivel természetes hámlasztóként működik, elősegítve a bőr megújulását és ragyogását.
  • Ipari felhasználása során pedig nemcsak vízlágyítóként, hanem háztartási tisztítószerként is népszerű, így sokoldalú alkalmazási lehetőségekkel bír.
  • Emellett a háztartásban is népszerű, mivel hatékonyan eltávolítja a vízkövet és a szennyeződéseket, így ideális választás a konyhai és fürdőszobai tisztításhoz.

Citromsav, mint E szám?

A citromsavat E330-as számmal találhatjuk meg. Antioxidánsként, ketálképző anyagként és savanyúságot szabályozó anyaként használják az élelmiszeriparban. Így felhasználása engedélyezett az üdítőitalok és a tartósított élelmiszerek körében.

Bár ebbe sokkal hosszabban és bonyolultabban is belemehetnénk, most nem egy unalmas és érthetetlen kémiai szöveget szeretnék veled megosztani. Azonban egy-két fogalom szorul némi magyarázatra, az is csak röviden:

  • Antioxidáns: Ha alacsony koncentrációban van jelen, akkor megakadályozhatja, vagy lelassíthatja az oxidációs folyamatokat az élelmiszerekben. Például az alma vagy a banán barnulását is megakadályozhatjuk vele.
  • Ketálképző anyag: lényege ennek, hogy javítja az élelmiszerek minőségét és stabilitását. Így kifejezetten hatékony a botulizmus megelőzésében is.
  • Savanyúságot szabályozó anyag: Talán ezt a legkönnyebb elképzelni, ugyanis elég annyit tudni róla, hogy általában a savas (savanyú) íz hozzáadásához használják. Ez egy természetes ízfokozó, amely nemcsak erre hivatott, hanem a PH-érték beállítására is.
citromsav kivonása a citromból

Jótékony hatásai:

A citromsav felhasználása azért ilyen sokrétű, mert számos jótékony hatást tudhat magáénak.

A bőrünk kezelésében kifejezetten nagy hatékonysággal bír. Ugyanis bőrmegújító hatás segítségével nemcsak arcradírként, de akár a a sötét foltokat, hiperpigmentációt, vagy a hegeket is elhalványíthatja. Emellett segít a bőr hidratálásában, sőt akár a ráncok megjelenését is késleltetheti arcunkon. Jó szolgálatot tesz még a káros baktériumok és fertőzések elpusztítására is a bőr felszínén.

A citromsav savas tulajdonságai miatt rendkívül hatékony a baktériumok és vírusok ellen. A pH-ja 3-6 között van, ami azt jelenti, hogy gyenge savnak számít. A pH skála 0-tól 14-ig terjed, ahol a 0 a nagyon savas, a 14 pedig a lúgos anyagok jellemzője, míg a 7-es a semleges. Ezért képes elpusztítani azokat a mikroorganizmusokat, amelyek nem bírják a savas környezetet.

Mik a kockázatai?

A citromsav egy általánosan biztonságosnak ítélt adalékanyag, így a szakértők biztonságosnak tartják, de nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes embereknél allergiás reakciókat válthat ki.

Allergiás reakció lehet a csalánkiütés, légzési nehézség, de akár az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata is. Magas savtartalma miatt idővel erodálhatja a fogzománcot, különösen akkor, ha nincs meg a megfelelő fogászati higiénia. Kozmetikai szereknél fordulhat elő, hogy az érzékenyebb bőrtípust az erősebb, savas hatás irritálhatja.

Mesterségesen az Aspergillus niger, azaz a fekete penészgomba segítségével szintetikusan is elő tudják állítani a citromsavat. Éppen ezért előfordulhat, hogy penész maradványokat tartalmazhat, így fogyasztáskor allergiát válthat ki.

Mire használhatjuk a háztartásunkban?

Fedezzük fel, hogyan segíthet a citromsav a háztartásunkban, és milyen módon teszi egyszerűbbé a takarítást és a fertőtlenítést otthon. A citromsav nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem remek szövetséges a háztartási feladatok során is, hiszen természetes módon segít eltávolítani a szennyeződéseket és a baktériumokat, így tisztább és egészségesebb környezetet teremt számunkra.

Valójában igen gyakran ajánlják a desztillált fehér ecet helyettesítésére. Ám némi különbség azért megtalálható a két vegyszer között. Ugyanis az ecet PH-ja 2-3 között van, ami egy jóval erősebb sav, mint a citromé, mivel az 3-6 közötti értéknél található, ami gyengébb. Most azonban nézzük meg mit és hogyan tisztíthatunk vele:

Konyhában

  • Konyhai munkalapok tisztításához: permetezzük a felületre és hagyjuk állni néhány percig. Ezután elég egy nedves ronggyal letörölni. Így nemcsak fertőtlenít, de eltávolítja a szennyeződéseket és a zsírt. Azonban óvatosnak kell lenni, mert egyes felületeket, például gránit és márvány megmarhat. Például a vágódeszka tisztítása, melyről ide kattintva olvashatsz.
  • Mosogató tisztítása: permetezzük a rozsdamentes acél felületre és hagyjuk állni, majd öblítsük le vízzel, végül pedig egy száraz ruhával töröljük meg.
  • Kávéfőző és vízforraló: ma már nagyon sok drogériában kaphatunk citromsavat, vagy ilyen alapú tisztítószert, amit a készülékben kell vízzel feloldani és felforralni.
  • Sütő tisztítása: a rácsra helyezzünk egy hőálló tálat, vagy akár tepsit is, amibe vizet és citromsavat teszünk. A szennyezettség függvényében fél vagy egy órára kapcsoljuk 230 oC-ra sütőt. Arra azonban vigyázz, hogy ne párologjon el teljesen és ne száradjon ki a tál. Ha pedig a sütő kihűlt, akkor lehet egy nedves szivaccsal letörölni.
  • Mikrohullámú sütő: 500 ml vízhez két evőkanál citromsavat kell kevernünk, amit egy mikróban is használható edénybe töltünk. A keveréket forrásig kell melegíteni, majd lekapcsoljuk, és várunk 5 percet. Csak ezután nyitjuk ki az ajtót és vesszük ki az edényt. Majd egy nedves szivaccsal letöröljük a szennyeződést.
  • Üveg és fém anyagú edények: citromsav és kevés víz segítségével készítsünk pasztát, amivel kisúrolhatjuk ezeket az edényeket. Utána már csak le kell öblíteni és meg kell szárítani.

Fürdőszobában

  • Csapok és zuhanyfejek: ezt a részt is permetezzük be, amit utána hagyjunk állni, amíg feloldódik a vízkő és egyéb lerakódások. Majd vízzel öblítsük le és töröljük szárazra.
  • WC tisztítása: egy evőkanállal kell a WC kagyló vizébe tenni, majd minimum 15 percig hagyjuk állni. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egy éjszakán keresztül áztatjuk. Ezután ledörzsöljük a maradék lerakódást, majd vízzel leöblítjük, hogy a savas közeg ne marja szét a csöveket.
  • Zuhanyajtók: elég csupán lepermetezni a felületet, majd hagyjuk állni, amíg a sav feloldja a vízkőlerakódásokat, majd egy nedves ruhával töröljük át, végül megszárítjuk.

Szobában

  • Ablaktisztítóként: 500 ml forró vízhez adjunk 1 evőkanál citromsavat, majd ezt a keveréket egy spray-be töltsük és ezzel lepermetezhetjük az ablakokat. Kicsit állni hagyjuk, majd vizes ronggyal letöröljük, végül megszárítjuk.
  • Üvegfelületek tisztítása: az előző spray-jel permetezzük le akár a vitrin üvegajtaját, akár más üveg felületet, majd töröljük át egy nedves ruhával, végül megszárítjuk.

Mosás

  • Jó szolgálatot tesz ruháink mosása során, ugyanis nemcsak kiegyensúlyozza a mosószer PH értékét, de puhává teszi textíliáinkat is.
  • Ruhák fehérítése: 4 liter vízhez keverjünk három evőkanál citromsavat, amit fel kell kevernünk, amíg fel nem oldódik. Ezután egy éjszakán át áztassuk a fehér ruhákat ebben a keverékben, és másnap rendesen, ahogy eddig tettük, mossuk ki az áztatott ruháinkat. Ez a módszer nemcsak fehérít, de segít a foltok eltávolításában is.

Mire ne használd?

Mint az ecet is, a citromsav egy maró hatású sav, így nem minden felületen lehet hatásosan használni, mivel felmarhatja a felületeket, vagy kárt tehet egyes berendezésekben. Mire nem használhatod a citromsavat:

  • Kényes felületeken: mint a márvány, vagy a gránit alapanyagú dolgok, akár konyhai eszközökről, akár a padlóról van szó, ilyen helyeken soha nem használd, mert felmarja a felületet.
  • Fa bútoron, vagy padlón: szintén kényes felület a savas közegekre, így itt se használd.
  • Elektronikai eszközök képernyője: felmarhatja a felületet, rosszabb esetben az eszközünk tönkre is mehet egy takarítás során.
  • Bár nagyon sok oldal javasolja mosogatógép és mosógép tisztítását citromsavval, azonban óvatosan érdemes ezekkel az eszközökkel használni, mivel egy idő után a gumi részeket károsíthatja.

Összefoglalva

A citromsav nemcsak az iparban, hanem otthoni takarításkor is rendkívül hasznos, sokoldalúsága miatt ideális választás a mindennapi feladatokhoz. Érdemes kihasználni ezt a természetes megoldást a tisztaság fenntartásához.

Forrás:

Még több

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 5 =