Hogyan ne legyen agyrém a karácsony?

A karácsony ma már szinte a bőségről, a túlköltekezésről és az idétlen elvárásokról szól. Sajnos a média, a marketingkampányok megtették a hatást arra vonatkozóan, hogyan költsünk minél több pénzt. Pedig az ünnep nem erről szól, legalábbis nem erről kellene szólnia. A legmaradandóbb dolgok ugyanis nem a drágán megvásárolt ajándékok. Hanem a közös programok, egy jó beszélgetés vagy csak az együtt töltött idő. Cikkemben próbálom ezekre helyezni a hangsúlyt.

Mit ünneplünk karácsonykor?

Húsvét után a karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ilyenkor Isten fia, Jézus Krisztus földi megszületésére emlékeznek. Habár Jézus születésének pontos időpontja nem ismert, világszerte december 25-én tartják. Annak ellenére, hogy a karácsony a kereszténység ünnepe, sok nem keresztény is megüli világszerte a szeretet ünnepeként.

Ünnepi szokás lett az ajándékozás, karácsonyi zenehallgatás vagy éneklés, üdvözlőlapok küldése, mise hallgatás, szentestei vacsora, valamint az ünnepi tárgyakkal való díszítés. Ilyen a karácsonyfa állítás és díszítés.

Ha egy kicsit bővebben is érdekel a karácsony története, a karácsonyfa állításának a szokása, esetleg a szimbólumok jelentése, akkor itt egy nagyon jó cikket találsz:

Milyen szokások vannak karácsonykor?

Magyarországon

Hazánkban a katolikus keresztények számára a fénypont a szentestei éjféli mise. A református vallásúak 24-én istentiszteleten vesznek részt, másnap pedig úrvacsorát vesznek. Általában a bensőséges családi együttlétre szenteste kerül sor, míg 25-én a nagyobb rokonság gyűlik össze, hogy együtt elfogyasszák a karácsonyi ételeket. A nem vallásos emberek számára ez az ünnep a szeretetet és a családi együttlétet jelképezi, amihez nem tartoznak a fenti rituálék.

A karácsonyi vacsora eredetileg vajas bableves volt hús nélkül, majd ezután következett a mákos guba. Újabban alakult ki az a szokás, hogy hal és töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalokra.

Ezen az oldalon magyar szokások tárházát találod:

Angolszász országokban

A karácsonyi készülődés már októberben az ajtó és ablakdíszekkel megkezdődik. November elején az utcák is karácsonyi díszvilágításba öltöznek. A december 6-i Mikulás napot nem ünneplik.

December 24-e még munkanap, ilyenkor jellemző, hogy a munkaidő végeztével a kollégákkal elmennek búcsúitalra. Az anglikán templomokban is általános az éjféli mise. Itt is jellemző az ajándékozás, bár az ajándékok egész decemberben gyűlnek, mégis csak 25-én szabad felbontani. Ezután következik csak az ünnepi ebéd.

A karácsonyi ebéd jellemzően gesztenyével töltött pulyka, zöldségek és vörösáfonya-szószból áll. A desszert pedig a karácsonyi puding.

December 26-án van az úgynevezett „boxing day”, ilyenkor a bankok, irodák zárva vannak, de az üzletek nyitva tartanak. Az angol ünnepek jellemzője, hogy ha azok hétvégére esnek, akkor az azt követő munkanapot kiadják munkaszüneti napnak.

Itt egy nagyon jó cikket találsz arról, hogy a nagyvilág további részeiben milyen érdekes karácsonyi szokásokkal találkozhatunk:

Teendőlista

Mindannyian igyekszünk a karácsonyi tennivalók elvégzésével, hogy az ünnepek a megfelelő hangulatban teljenek, és minden kellék, étel, díszlet meglegyen hozzá. Ebben a cikkben nézzünk meg egy kihívást, amit kipróbálhatsz! Vajon minimalizálhatod a tennivalókat?

Ahhoz, hogy tényleg a gyerekekről is szóljon a karácsony nem elég csupán az ajándékokat megvenni. Mivel lehet bevonni őket is az ünneplésbe?

Ha az a típus vagy, aki szereti beosztani az idejét és mindent részletesen megszervezni, akkor ez a lista pont Neked való:

Ha csak nagy vonalakban szeretnél olvasgatni a karácsonyi tennivalókról, akkor ez a cikk való Neked. Rendkívül jó karácsonyi hangulatba hozhatod vele magad és a körülötted élőket, mégsem azzal töltöd az időd, hogy a szükségesnél többet vásárolj. Íme a cikk:

Hogy ne csak hajtás legyen

Bár sajnos a nyárral ellentétben a karácsonyi időszak nem a pihenésről szól, azonban nem árt megfogadni ezt a 8 jó tanácsot ahhoz, hogy stressz nélkül teljen az ünnep:

Itt pedig egy kifejezetten remek cikket olvashatsz arról, hogy mit kerülj el annak érdekében, hogy csökkentsd a nyomást, és így a karácsonyi stressz még kevesebb legyen:

Összességében

Ebben a cikkben leginkább a karácsony ünnepét, a szokásokat, és a teendőlistákat vettük górcső alá. Ugyanakkor a sok dolog között van néhány olyan is, ami a lelkünkkel is foglalkozik. Ilyenkor se csak a hajtásból és a megfelelési kényszerből álljon az élet, hanem élvezzük ki a hangulatot, engedjük el egy kicsit a túlzott elvárásokat.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =