Újév, új kezdet?

Az újév a naptári év legelső napja, nyugati kultúrkörben ez január 1-je. A legtöbb országban az új év beköszöntét bulikkal, tűzijátékokkal, rendezvényekkel és családi összejövetelekkel ünneplik. De mit érdemes még tudnunk róla?

Rövid története

Már időszámításunk előtt 2000 évvel is ünnepelték újév napját, bár igen eltérő időpontokban. Mezopotámiában az új év a tavasz utáni újholddal kezdődött a napéjegyenlőség idején, a római köztársaságban március elsején. Az egyiptomiak, föniciaiak és a perzsák ugyanakkor az őszi napéjegyenlőség idejét ünnepelték, míg a korai görögök a téli napfordulót.

Az évszázadok során észrevették, hogy a naptár nem volt szinkronban a Nap mozgásával, és Julius Caesar a kor legjelentősebb csillagászaival és matematikusaival konzultálva bevezette a Julianus-naptárt. Ez nagyon hasonlít a modern Gergely-naptárhoz, amelyet a világ döntő többsége ma használ. Caesar reformja részeként január elsejét az év első napjává tette. Janusnak, a kezdetek római Istenének a tiszteletére, akinek két arca volt. Az egyikkel visszatekint a múltba, a másikkal, pedig előre a jövőbe.

A középkori Európában a keresztény vezetők még módosították az év első napját, más vallási jelentőségű napokra. Így lett a december 25-e, majd pedig március 25-e is az újév kezdete. Végül 1582-ben Gergely pápa január 1-jét nyilvánította az év első napjának, amit az európai országok át is vettek.

Azok a kultúrák, amelyek holdnaptárt használnak továbbra is eltérő napokon ünneplik meg az év első napját. A kínai újévet hivatalosan január végén vagy február elején ünneplik, míg Tibetben februárban, Thaiföldön márciusban vagy áprilisban.

Ha szereted a történeteket és olvasnál még egy kicsit ebben a témában, akkor itt találsz egy jó cikket:

Milyen hagyományok vannak?

A legtöbb országban az ünneplés december 31-én este kezdődik, és január 1-jének hajnaláig tart. Ilyenkor olyan ételeket fogyasztanak, amelyekről úgy gondolják, hogy szerencsét hoznak. Ilyen ételek a hüvelyesek, amelyek termése az érmékhez hasonlít, így a jövőbeni pénzügyi sikereket hirdetik. Például a lencse Magyarországon és Olaszországban. De ilyen étel a sertés, amely a fejlődést és a jólétet képviseli Ausztriában, Magyarországon, Portugáliában. De Hollandiában és Mexikóban a gyűrű alakú sütemények jelzik, hogy az év bejárta a kört.

Ha még kíváncsi vagy további magyar hagyományokra és babonákra, amikről szívesen olvasnál, akkor ezt a cikket érdemes megnézned:

Hogyan érdemes felkészülni a szilveszterre? Íme néhány jó tanács és tipp, hogy mire érdemes figyelned:

A világ nem szűkölködik különös dolgokban és hagyományokban. Nincs ez másképp a szilveszteri szokásokkal sem. Nézzünk szét a világ néhány táján, a különös hagyományok között:

Mit érdemes ilyenkor csinálni?

Kezdjünk egy olyan cikkel, hogy mit nem érdemes ilyenkor csinálni. Ez ugyanis a babonakedvelők egyik legjobb időszaka. Mit ne csinálj és miért?

Most pedig a sok tiltás után nézzük meg azt, hogy mit is érdemes ilyenkor csinálni? Mi az, ami bevonzza a szerencsét?

Ha gyerekekkel szeretnéd tölteni a Szilvesztert, akkor itt egy remek cikk arról, hogy mit érdemes csinálnotok:

Ha tartasz háziállatot, akkor Szilveszterkor fokozottan figyelni kell rájuk a petárda, tűzijáték és egyéb hangos, durranós pirotechnikai eszköz miatt. Nézzük hogyan lehet őket biztonságban tartani:

Összességében

Ha Újév, akkor a jó bulik jutnak az eszünkbe. Ilyenkor egy kicsit nem árt, ha magunkkal és a kikapcsolódással foglalkozunk első sorban, a munka majd megvár minket később is.

Ha tetszett, itt olvashatsz még:

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 2 =