2024. április 17., szerda, Rudolf
2024. április 17., szerda, Rudolf

Halloween: miről szól valójában?

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep, melyet főleg az angolszász országokban tartanak. A történelem folyamán több hasonló rómaik kori ünneppel is elvegyült. Így az ír népszokásaiba keveredett az észak-amerikai és nyugat-európai ünnepi és gasztronómiai tradíció is. Ilyenek például a töklámpás faragása, jelmezes kéregetés, beöltözős partik vagy az almahalászat is.

Mielőtt bármibe is belekezdenénk oszlassuk el a tévhiteket. Október végén és november elején ugyanis több ünnepnap is van, így többször is hallottam már ezek keveredését. Akkor nézzük is meg ezeket az ünnepeket:

  • Október 31. éjszakája: halloween, de ugyanezen a napon van samhain is, ilyenkor a kelta óév véget ér és kezdődik a kelta újév.
  • November 1. : mindenszentek – az üdvözült lelkek katolikus emléknapja és ez munkaszüneti nap is egyben.
  • November 2.: halottak napja – katolikus ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, azaz a tisztítótűzben lévő hívekért.

Honnan ered a halloween ünnep?

A kelták egyik legnagyobb ünnepe a Samhain volt. Ilyenkor ünnepelték az új évet, illetve ez jelentette a sötét és hideg évszak kezdetét is. Hitviláguk szerint az újév előestéjén, azaz október 31-én a világ rendje megváltozik. Felbillen az evilág és a túlvilág (szellemvilág) közötti határvonal és az emberfeletti lények, halottak szabadon járkálnak közöttünk. A sok szertartás célja pedig az volt, hogy ezeket a szellemeket távol tartsák az élőktől.

Ez a hagyomány keveredett később több ünneppel is. Így beépült a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepekbe. A 7. század elején IV. Bonifác pápa a mindenszentek napját beírta a naptárba, amikor a római Pantheont a szenteknek szentelte. Ám ekkor ez a nap még május 13-ára esett. A következő században III. Gergely pápa a napot immár november 1-re változtatta, és a Szent Péter Bazilikában kápolnát szentelt a szenteknek. Majd IV. Gergely pápa hozzáadta a Mindenszentek napját az egyetemes keresztény naptárhoz, hivatalosan kiterjesztve az ünneplést Rómáról a templomokra.

A halloweenre a legtöbb ember mégis amerikai ünnepként gondol, pedig mint láthattuk nem onnan származik. Eredete a régi időkre nyúlik vissza. Amerikába pedig az ír, skót, walesi bevándorlók honosították meg ezeket a hagyományokat, de igazán az 1900-as évek elejétől vált igazán elterjedté. A gyerekek körében mai napig nagy népszerűségnek örvend ez az ünnep.

Néhány dekorációs ötlet:

Ma már bármelyik nagy áruházláncnál találsz díszeket, jóval halloween előtt. De most nézzük inkább azokat, amiket otthon is könnyedén el tudsz készíteni.

22 remek halloweeni dekoráció ötlet, amit otthon is el tudsz készíteni:

Még néhány plusz ötlet a dísztökökkel. De vigyázz, a dísztököt nem lehet megenni, mert mérgező! Semmiképpen se keverd össze a főző- vagy sütőtökkel!

Ha pedig szeretnél valamilyen gyerek jelmezt, amit otthon is könnyen elkészíthető, akkor érdemes megnézni ezt a videót:

Mit érdemes ilyenkor csinálni?

Halloweenkor nemcsak felnőtt, hanem gyerekbulikat is érdemes szervezni. Néhány tevékenység, amit együtt csinálhat a kis csapat, vagy akár a család:

Egy kis kreatívkodásra is rászánhatjátok magatokat, jó móka lesz, főleg, ha ezzel a házat is tudjátok díszíteni:

Ha már úgy döntöttünk, hogy buli helyett otthon maradunk, akkor is van egy csomó érdekes tennivaló. Vegyük is őket sorba.

Íme 15 remek film erre az estére, amit a gyerekekkel együtt is meg tudsz nézni:

10 olyan film, ami már csak felnőtteknek ajánlott. Vigyázz, ezekhez kell az erős idegzet!

hu.nobleorderbrewing.com

Magyarországon

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk egy kicsit arról, hogy nálunk miként vált népszerűvé ez az ünnep és hogyan ünneplik. Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni: egyre többen szerveztek halloween témájú bulikat és rendezvényeket, készítettek töklámpást, öltöztek ijesztő jelmezekbe. Ilyenkor Budapesten több helyen is vannak rendezvények, például a Hősök terén vagy a Ráday utcában.

Ennek az ünnepnek nemcsak támogatói, hanem ellenzői is vannak. Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Ugyanis egyesek keresztényellenesnek tartják a szokások és jelképek miatt, mások pedig visszataszítónak gondolják a horrorisztikus kellékeit.

Írd le kommentben, Neked mit jelent a Halloween?

Kapcsolódó cikkek:

Forrás:

További bejegyzések

Szólj hozzá!

8 − 3 =