2024. május 18., szombat, Alexandra, Erik, Alexa
2024. május 18., szombat, Alexandra, Erik, Alexa

Őszi tennivalók: mire figyelj?

Az ősz a mérsékelt öv átmeneti évszaka. Az az időszak, amikor felkészülünk a tél hidegségére. Ősszel kezdenek egyre rövidebbek lenni a nappalok, a hőmérséklet sem az a rekkenő meleg, amit nyáron megszoktunk. Ilyenkor kezdenek a lombhullató fák levelei színesedni, ilyenkor van a szüret az aratás, az iskolakezdés.

A csillagászati ősz a nap-éj egyenlőségtől, szeptember 23-átol a téli napfordulóig, december 22-éig tart. A meteorológiai ősz szeptember 1-jétől, november 30-ig. Ebben a részben az őszi tennivalóra helyezzük a hangsúlyt, az őszi nagytakarításról egy korábbi cikkben már volt szó. Nézzük akkor meg, mik az őszi tennivalók?

Ezt a bejegyzést öt fontos részre bontottam. A legelső az otthonnal kapcsolatos. Mik az otthoni tennivalók, illetve hogyan is tudod felkészíteni otthonodat az őszre. A második rész a család. Nemcsak a házunk rendbetétele és áthangolása a feladatunk, hanem a családunkkal is foglalkoznunk kell. Néhány remek ötletet találsz, hogy milyen gyerektevékenységekkel foglalhatjátok el magatokat.

Ha rendelkezel kerttel, akkor ilyenkor kiemelten fontos tennivalóid vannak, amivel felkészítheted növényeidet és szerszámaidat a téli, hideg időszakra. A szobanövényeknek is szükségük van némi átállásra, a nyári meleg után. Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell egy kicsit arra is, hogy nemcsak munkából áll az ősz, néhány hétvége és az őszi szünet bátran szóljon a kikapcsolódás.

De még mielőtt az őszi tennivalókról lenne szó, egy kicsit hangolódjunk is erre az évszakra. Erre egy nagyszerű cikket itt olvashatsz:

Ha esetleg nem az ősz a kedvenc évszakod, íme 5 ok, amiért mégsem olyan rossz:

Ez a 7 dolog pedig megkönnyíti az őszre való hangolódást. Ezt a néhány dolgot érdemes elvégezned ahhoz, hogy kicsit tudatosítsd az évszakváltást, illetve hogy továbbra is rend maradhasson a lakásban:

1. Otthon

Hogyan tudod becsempészni az őszt otthonodba? A teljes összhatáshoz hassunk az összes érzékszervünkre. A sok színes dekor, az illatok, a gyertyák, a termések mind-mind hozzájárulnak a hangulat alakításához. Még egy kiadós szellőztetés is kiemelten jól tud esni a nyári hőség zártsága után.

Nemcsak a dekoráció a fontos, hanem az is, hogy a fontos tennivalókat elvégezzük. Nézzük meg miket érdemes megcsinálni, vagy ellenőrizni, hogy minden rendben legyen:

2. Család

Ha ősz, akkor iskolakezdés. A belerázódás után nem árt, ha legalább hétvégente együtt tud lenni a család. Ilyenkor pedig az együtt töltött minőségi idő felbecsülhetetlen értékkel bír. De mit érdemes együtt csinálni? A következő cikkben néhány játékötletet találsz:

Ha pedig már megvagyunk a tevékenységekkel nézzünk meg egy kis kézműveskedést. 6 remek ötlet arra, hogy milyen dekort készíthetünk gyerekkel együtt:

gyerekkel.com

Iskolában és óvodában vigyáznunk kell a gyerekbetegségekkel is. Ebben a cikkben három fajta gyerekbetegséget és tünetei leírását olvashatod, valamint néhány jó ötletet találsz arra vonatkozóan, hogyan tudod megelőzni ezeket a betegségeket. Habár 100%-os biztonságot egyik sem ad, azért jobb esélyekkel tudsz indulni.

100 őszi ötlet nemcsak a gyerekekkel, hanem a család többi tagjával, illetve barátokkal is könnyen kivitelezhető:

3. Kert

Ha ősz, akkor a kertben fontos őszi tennivalók akadnak. Ugyanis nem árt mindent felkészíteni az eljövendő hideg télre, illetve a majdani tavaszi újraindulásra. Ebben a cikkben a kerti nagytakarítás lépéseit veszik számba:

Ez egy átfogó és leginkább emlékeztető cikk arról, hogy mit érdemes csinálnod a kertben. 14 őszi tennivaló az udvaron, hogy felkészülj a télre:

Mit érdemes ősszel ültetni és mik azok a növények, amik ősszel virágoznak?

 

4. Szobanövények

Nemcsak a kerti, de a szobanövényekkel is fontos törődni ősszel. Nézzük mire érdemes figyelni és mit kell csinálni:

Kifejezetten őszre vonatkozó szobanövény gondozási tanácsokat ezen az oldalon találsz:

5. Kikapcsolódás

A sok munka és tennivaló után mindig édes a pihenés. Nem szabad ezt kihagynunk ősszel sem. De mégis hova érdemes menni:

Ha pedig külföld a cél, akkor ezeket a városokat is érdemes megnézni:

 

Összességében

Ha az őszi tennivalók elvégzéséről van szó, akkor érdemes listát készíteni, hogy semmi fontos ne maradhasson ki. A sok munka után pedig édes lesz a pihenés.

Forrás:

További bejegyzések

Szólj hozzá!

1 × 4 =