Szódabikarbóna + ecet: vajon együtt jobb?

Sok helyen olvastam már takarítási jó tanácsként az ecet és a szódabikarbóna használatát. A kettő külön külön nagyon hatékony segítőtársunk lehet a tisztítás során, de vajon együtt milyen hatást váltanak ki? Internetes fórumokon vérre menő vitát lehet generálni, egy olyan javaslattal, miszerint használjunk az adott dolog megfelelő takarításához ecetet és szódabikarbónát. Sokszor még a hozzászóló azt sem teszi hozzá, hogy keverjük-e ezt a két összetevőt. Ugyanis egymás után használva, kifejezetten hatékonyak is lehetünk, amit akár ide kattintva is láthatsz. Ha pedig keverjük, akkor milyen hatást váltunk ki? Szódabikarbóna + ecet: vajon együtt hatásosabb?

Mi történik, ha kevered?

A háztartási tisztítószerek általános szabály szerint sohasem keverhetőek egymással! Ugyanis az elegyből akár egészségre káros gázok is felszabadulhatnak!

A szóda és az ecet kombinálása egészségre ugyan nem káros, de nem feltétlen fog jó tisztítást végezni. A két összetevő keveréke alapvetően kioltja egymást, és egy teljesen hatástalan egyveleg lesz az egész, aminek már szinte semmilyen hatása nincs. De megfelelő lehet, ha az összekeverés időpontjában használod. Nézzük meg, hogy miért.

Az ecet sav, a szódabikarbóna pedig bázis. A kettőt keverve pedig sav-bázis reakciót kapunk. Sav az a kémiai részecske, amely protonleadásra (hidrogénion) képes. Bázis pedig az a kémiai részecske, amely proton felvételére képes. A sav-bázis reakciónak pedig az a a lényege, hogy az egyik kémiai részecske proton ad át a másiknak. Amikor a szódabikarbóna hidrogén protont nyer, szénsavat képez, mely instabil, így a reakció végén lebomlik. Ha ez megtörténik, akkor marad víz, szén-dioxid, valamint acetát és nátriumionok. A reakció során nyert szén-dioxid az, amitől pezseg, ezért hatásosnak tűnik. De amint a buborékok megszűnnek, már nem lesz hatékony a keverék.

Egy rövid videó formájában láthatod is a reakciót:

Lehet tisztítani szódabikarbóna + ecet keverékével?

Ez nem olyan nagy hatású tisztítószer, mint sokan gondolják. Valójában egy kellően illékony dolog, aminek csupán egy előnye van: a buborékok mechanikus mozgása. Így a rövid válasz az, hogy igen és nem.

Az „igen” rész az, amíg tart a reakció és az elegy pezseg, addig van egy mechanikus tisztító hatása, amely segíthet feloldani a szennyeződéseket. A buborékok mozgása alkalmas lehet a felgyülemlett kosz eltávolítására olyan helyről, amit a súrolókefével már nem érünk el. Ilyen lehet például a lefolyó. Így ha ezt a keveréket szeretnéd használni, akkor addig érdemes, amíg buborékol, méghozzá közvetlenül a tisztítandó felületen.

A „nem” válasz pedig arra vonatkozik, hogy ha leáll a reakció, akkor utána már lényegében csak víz marad, az pedig már hatástalan. Így nem lehet előre összekeverni, és egy palackban elraktározni. De még sokkal a felhasználás előtt sem érdemes keverni.

Tehát a szódabikarbónát és az ecetet érdemes külön-külön használni a megfelelő hatékonyság elérése érdekében. A kettő keveréke csak kioltja, így jelentősen gyengítik egymás hatását, ami valamennyire használható belőle az is csak korlátozott ideig.

Mire használhatod ennek tudatában?

Egy-két felület takarítására még így is jól jöhet ez a keverék. Lássuk mik is ezek.

Zuhanyfej tisztítása

Magyarországon rendkívül kemény a víz, ha nem rendelkezel vízlágyító berendezéssel, akkor elkerülhetetlen, hogy időnként a zuhanyfejet ne kelljen vízkőteleníteni. Ehhez pedig jó szolgálatot tehet az ecet! A zuhanyfejet egy zárható műanyag zacskóba tedd, és önts rá annyi ecetet, amennyi ellepi. Ezt érdemes egy egész éjszakán át hagyni. Majd az áztatás végén kell csak hozzáadni a szódabikarbónát, a kémiai reakcióhoz, hogy még egy kis plusz erőt adjon rövid időre. Amikor megszűnnek a buborékok, akkor még egyszer át kell dörzsölni és vízzel leöblíteni.

WC csésze kitakarítása

Először szódabikarbónával szórjuk be a WC csésze belső részét, majd erre egy kis ecetet permetezzünk a reakció elindítására. 1-2 perc után ezt a részt WC kefével át kell törölni és le is lehet öblíteni.

Foltok eltávolítása a szőnyegről

A foltot dörzsöljük meg egy kis ecettel, majd a tetejére egy nagyobb mennyiségű szódabikarbónát kell szórni. Addig rajta hagyhatjuk, amíg a szódabikarbóna és az ecet meg nem szárad, majd utána elég egy alapos porszívózás. Ez nem csak jó folttisztító, de szagtalanít is!

Lefolyó tisztítása

A szódabikarbóna + ecet pezsgési reakciója segíthet az eldugult lefolyó kitisztításában is. Fél csésze szódabikarbónát kell a lefolyóba önteni, majd egy csésze fehér ecetet. A lefolyót lefedve hagyjuk állni fél óráig. A forrás cikk szerint várakozás közben egy fél kanna vizet kell felforralni, és a forrásban levő vizet a lefolyóba kell önteni, hogy kiöblítsük a szennyeződést. Ezt saját belátásod szerint alkalmazd, a forró vízzel ugyanis óvatosan kell bánni a lefolyóban, mivel a műanyag csövekben könnyen kárt okozhat!

Összefoglalva

Mivel látványos a hatás, így könnyen azt lehet hinni, hogy ötvöződik az ecet és a szódabikarbóna kedvező hatása. Pedig, ahogy már láthattuk ez nem így van. A reakció alatt is csupán a nehezen elérhető helyek mechanikus tisztítására lehet használni. Egy előre összekevert elegy pedig csupán annyira hatásos, mintha vízzel tisztítanál. Ennek ellenére az interneten rendkívül sok videó és bejegyzés terjed a keverékkel való tisztítás hasznosságáról. Érdemes inkább külön vagy egymás után használni ezeket, mivel a szódabikarbóna kiváló zsíroldó, az ecet pedig rendkívül jól oldja a vízkövet. Ha szeretnél olvasni erről a két vegyszermentes tisztítószerről, akkor az ecetről ide kattintva tudsz olvasni, a szódabikarbónáról pedig itt.

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − kettő =