Fontos papírok rendezése: 7 praktikus mód!

Minden háztartásban keletkeznek olyan fontos dokumentumok és iratok, amiknek a tárolásától nem tekinthetünk el. Most nézzük meg azt, hogyan tudjuk ezt a sok iratot esztétikusan, ám mégis praktikusan tárolni. Papírok rendezése nem lesz kis feladat!

1. Gyűrűs mappában

Talán ez a legegyszerűbb és a legelterjedtebb módszer a papírok rendezése szempontjából.

Előny: az egyik legátláthatóbb tárolási módszer. Felcímkézve a mappákat könnyen ki tudjuk választani, hogy melyik témában keresünk. Ezeket viszonylag könnyen, akár a könyvespolcon is tudjuk tárolni, de akár bedobozolva se okoz problémát.

Hátrány: a témaválasztás nem mindenkinél jelenti ugyanazt. Ha egy háztartásban többen is kezelik a rendszert, akkor akadhatnak gondok. Ilyen például az is, ha a légkondicionáló garanciája az ingatlan mappába kerül a garancia helyett.

2. Dobozban elválasztóval

Ez a megoldás kicsit múlt századinak tűnik, ám mégis egy nagyon áttekinthető és praktikus módszernek mondanám.

Előny: nagyon hamar meg tudsz benne keresni bármit, rendkívülli az áttekinthetősége. Nincs szükség átlátszó tartókra, de még csak lyukasztása sem. Ráadásul különösebb költség nélkül megvalósítható, akár otthon fellelhető eszközökből.

Hátrány: ha több irattal rendelkezel a több doboz tárolása és esztétikus elpakolása okozhat némi fejtörést.

3. Tasakokban

Ez már egy jóval modernebb kinézetű tárolási módszere a fontos papírok tömegének.

Előny: szép kinézet mellett az, hogy nem porosodik és romlik a régebbi dokumentumok állaga. Ez által a tisztán tartása, portalanítása is lényegesen egyszerűbb.

Hátrány: nem feltétlenül a legátláthatóbb megoldás, mivel egy-egy átlátszó dossziéba többféle iratot is tudsz tartani, így nem mindig láthatod, hogy még mit tartalmaz.

4. Asztal fölött

Ez már egy nagyon látványos megoldás, nem biztos, hogy mindenkinek tetszik ez a fajta tárolás.

Előnye: akkor tudod ezt a módszert jól kihasználni, ha gyakran van szükséged az adott papírok forgatására, vagy gyakrabban keresel, esetleg szükséged van a gyors keresés lehetőségére.

Hátránya: zsúfolttá tudja tenni a szobát, így mindenképpen vigyázni kell ezzel a módszerrel. Minimalistáknak nem ajánlott!

5. Összecsíptetve

Itt inkább az alsó kép a lényeges. Akkor a legjobb, ha kevés irattal rendelkezel.

Előny: átlátható, könnyen végig tudod pörgetni a szükséges témakör iratait, így időt takarítasz meg. A tárolásukhoz elég egy fiók vagy egy doboz.

Hátrány: a fektetett tárolás miatt, ha keresel valamit, akkor az egész paksamétát szükséges megmozgatnod. Ráadásul csak kevés dokumentum tárolására tudod használni, ha szem előtt tartod a praktikusságot is.

6. Átlátszó iratrendező

Ez a megoldás készen kapható az írószerboltokban. Nagyon látványos, kicsit a kényszeresség határát is súrolhatja.

Előnye: rendkívül átláthatóvá teszi a rendszert, könnyen és gyorsan megtalálsz benne bármit.

Hátrány: csak korlátozott számú irat rendezésére alkalmas, és az is fontos, hogy nem legyen a tárolandó paksamétád túl vastag, mert akkor már nem fér be egy-egy lyukba.

7. Papírok rendezése fiókban

A számítógépek előtti, régi korok rendszerező módszere. Ám ha fontos papírok tárolásáról van szó, akkor kikerülhetetlen, hogy beszéljünk erről a fajta tárolási módszerről is.

Előny: szintén nagyon átlátható és könnyen kereshető módszer, ráadásul elfér egy nagyobb fiókban is. De lehet kapni kisebb irodabútorokat is, amelyekben csupán ilyen fiókok vannak, így nagy mennyiségű irat tárolására kiváló választás, akár irodákba is.

Hátrány: a régi kinézet mellett nem praktikus ekkora mennyiségű irat tárolása, hacsak nem muszáj.

Összességében

Hogyan válassz a jó megoldások közül? Arra gondolj legelső körben, hogy melyik tetszik. Utána pedig azzal mérd össze, hogy mekkora iratmennyiség tárolására van szükséged. Ha ezeket a módszereket végignézed, akkor már ki tudod választani, hogy Neked melyik lesz a legjobb megoldás.

Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni:

Rendszerezés

Ha szeretnél még rendszerezéssel kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor az elolvasom gombra kattintva megteheted:

Forrás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × kettő =