Lego tárolása: hogyan csináld?

Ha a gyerekszobában a tárolás szóba kerül, akkor újabban előkelő helyet kap a Lego tárolása. Nem könnyű feladat, nem is biztos, hogy mindegyik módszer mindegyik gyerekhez alkalmas. Most néhány jó ötletet hoztam Nektek, ebből a gyerekek játékstílusához mérten tudsz válogatni. További játék tárolási ötleteket ide kattintva találsz.

1. Nagy zsákban

Az egyik legkönnyebb és legjobban használható ez a módszer. Ilyenkor a speciálisan kialakított zsák teljesen ki van terítve, a gyerekek pedig tudnak játszani. Ha pedig megunják, akkor elég csak a zsák száját összehúzni. Elsősorban kicsik mellé ajánlott. Ez a megoldás ömlesztve tárolást mutatja be.

Előnye: rendkívül könnyen és gyorsan össze lehet pakolni általa.

Hátrány: a játék nehezebb lesz, mivel a kereséssel valószínű rengeteg idő elmegy, illetve a kiválasztott darabokat nem lehet majd később felhasználni, hanem mindig elölről kell kezdeni az építményt.

2. Ágy alatti doboz

Ez a módszer is az ömlesztve tárolást mutatja be. Egy dobozt, vagy bármilyen olyan dolgot, amit tárolónak lehet használni segítségünkre lehet a módszerben. Nem feltétlenül kell ágy alatt tárolni, de sokkal kényelmesebb lehetőség. Ilyenkor az ágy alatti rész magasságához igazítjuk a tartót.

Előny: Lego tároló alacsonysága miatt könnyű benne matatni, gyorsan megvan a szükséges darab.

Hátrány: a kialakítást jól meg kell gondolni, hogy könnyen hozzáférhető legyen az egész doboz tartalma. Itt a képen például a hátsó rész nem nyitható, így az ott levő alkatrészeket nehezen lehet elérni.

3. Fagyasztó zacskóban

Ez a módszer már a szettek tárolását hivatott bemutatni. Itt már külön tárolhatod az egy készletbe tartozó elemeket.

Előnye: ha csak azzal a szettel szeretne játszani, akkor könnyen elővehető és újra felépíthető. Ráadásul az útmutatónak is kiváló helyet biztosít.

Hátrány: nem minden szett áll ugyanazokból a darabokból és ugyanannyi mennyiségből. Így a nagyobb szetteknél szükséges lehet egy nagyobb tasak.

4. Zsúrkocsival

Rendkívül érdekes ezzel a módszerrel a Lego tárolása. Ez egy külön eleme lehet a gyerekszobának. Ha jó kézügyességgel rendelkezel, akkor akár otthon is a nem kidobott anyagokból tudsz ilyet összeállítani. Akár szettenként, akár szín szerint válogatva is tudod tárolni az elemeket.

Előnye: hordozható, így akár a lakás másik helységében is tud játszani a gyerek. De a tetején levő felületen az építményeket egy elpakolás során nem kell visszapakolni a többi elemhez.

Hátránya: viszonylag nagyobb helyet foglal, mint az előző változatok.

5. Lego asztal

Ha több hellyel is rendelkezel, akkor az egyik legkreatívabb megoldást is tudod alkalmazni. Ez pedig a legózó asztal. A megfelelő kézügyességgel akár otthon is elkészítheted. Elsősorban az ömlesztve tároláshoz ajánlott.

Előnye: egyszerre akár több gyerek is kényelmesen tud játszani. Ráadásul a könnyen ráhelyezhető lámpával a megfelelő fényviszonyokat is biztosíthatod egy sötétebb sarokban.

Hátránya: kevés építőelem tárolására alkalmas ez a Lego tároló. Ahogy említettem a leírás elején ez foglalja a legnagyobb helyet.

6.Fiókokban

Ez már az előzőekhez képest egy kicsit bonyolultabb megoldás. Érdemes az idősebb gyerekeknél alkalmazni, akik már hajlandóak arra is, hogy elpakolásnál figyeljenek a szín szerinti válogatásra. A kész építményt a tetejére ki lehet rakni. Az elején elég bonyolult összerakni a rendszert, és sajnos a későbbi fenntartása sem a legegyszerűbb.

Előny: Lego tárolása rendkívül esztétikus ezzel a megoldással, OCD-s szülők előnyben! Az építőelemek keresésénél is egy könnyebb megoldást jelent.

Hátrány: a rendszer elkészítése és fenntartása elég nehézkes, ráadásul könnyen össze tudnak kavarodni egy kapkodós rendrakás után.

7. Átlátszó dobozokban

Szintén egy szín szerinti válogatás kell az elején ehhez a tárolási módszerhez is. Viszont könnyebben kereshetőek benne az elemek.

Előnye: Így a Lego tárolása szép és esztétikus, ráadásul csak egy polcnyi helyet foglal a fal mellett.

Hátrány: szintén a rendszer elkészítése és fenntartása.

8. Szettben, átlátszó dobozban

Ebben a tárolási módszerben az a lényeg, hogy valamilyen dobozban tárolod, de szettek szerint válogatva. Ez a doboz lehet bármi, amibe elférnek a szett darabjai, akár valamilyen élelmiszer átlátszó doboza, esetleg ételtároló vagy külön erre a célra vásárolt tartó.

Előnye, hogy szépen pakolható, ráadásul igényes megjelenést biztosít a Lego-nak főleg abban az esetben, ha ugyanolyan dobozokba történik a tárolás.

Hátránya, hogy minden egyes új szettel, új dobozra is szükséged lesz. Illetve ha igazán esztétikusat szeretnél, akkor a képen látható módon ráragasztod a doboz elejére vagy tetejére a szett képét.

9. Téma szerinti rendezés

Bár a képen nem Lego-k vannak, azért annak tárolására sem lenne utolsó ötlet. Így egy nagyobb témát felölelő, több készletes rendszer is kialakítható.

Előnye: A Lego tárolása rendkívül átlátható ezzel a módszerrel, első ránézésre tudja a gyerek, hogy mi hol van és éppen mivel szeretne játszani.

Hátránya: egy idő után eléggé porosodhat, mivel nincsen semmivel sem fedve, így a takarítása lehet nehézkes.

10. Faltól falig

A Lego tárolás pro szintje. Ebben a tárolási módszerben az a lényeg, hogy valamilyen dobozban tárolod, de szettek szerint válogatva. Ez a doboz lehet bármi, amibe elférnek a szett darabjai, akár valamilyen élelmiszer átlátszó doboza, esetleg ételtároló vagy külön erre a célra vásárolt tartó.

Előnye, hogy szépen pakolható, ráadásul igényes megjelenést biztosít a Lego-nak főleg abban az esetben, ha ugyanolyan dobozokba történik a tárolás.

Hátránya, hogy minden egyes új szettel, új dobozra is szükséged lesz. Illetve ha igazán esztétikusat szeretnél, akkor a képen látható módon ráragasztod a doboz elejére vagy tetejére a szett képét.

11. Asztal másképp

Egy asztal, ami már több építőelem tárolására is alkalmas, ráadásul válogatva. Sokkal áttekinthetőbb rendszert ad, mint a másik asztalos megoldás.

Előnye: itt már lehet válogatni az egyes elemeket, akár szín szerint is. A gyerekek is kényelmesebben tudnak játszani egy széken ülve, ráadásul az építmény később is folytatható, mert egy porszívózáshoz nem kell minden bepakolni.

Hátránya: nagy helyet foglal el, és nem biztos, hogy nyitott állapotában kényelmesen lehet rajta dolgozni. Így az építésnél nyitni (építőanyag keresés) és csukni (építés) kell.

Összességében

A tárolási módot három nagy csoportba tudnám sorolni.

Az első az, amikor precízen szín szerint válogatod ki, és akkor az a szabály, hogy játék után így is kell visszatenni. Talán ez a legnehezebb.

A második, amikor szettek szerint válogatjuk ki. Ilyenkor játék után viszonylag könnyebben vissza lehet pakolni a helyére. Ennek a hátránya, hogy minden szettnél szükséged van egy új tároló fakkra.

A harmadik pedig, amikor ömlesztve rakod egy nagy dobozba. Ezt könnyen el lehet pakolni, viszont játéknál nehézséget tud okozni egy-egy darab keresése.

Hogy melyik módszerrel jársz a legjobban, innen már könnyebben el tudod dönteni. További játék tárolási ötleteket ide kattintva találsz.

Forrás:

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizenkilenc =